Pentru că ții la Tradiţie: Pâine de Casă din Făină Integrală

Aspectul de vată pe care îl are pâine cumpărată de la alimentara din colţ ne taie cu totul pofta de mâncare. Pâinea de casă a revenit în topul celor mai căutate produse printre gospodinele noastre.

Tradiţia e sănătoasă

Moştenim cu drag reţetele tradiţionale de pâine, turte, colaci şi cozonaci de la mamele şi bunicile noastre. De fapt, ele nu sunt reţete, ci secrete pentru femeia modernă care doreşte să încurajeze consumul de alimente hrănitoare şi „săturăcioase”.

Există numeroase derivate ale reţetei de pâine făcută în casă: cu tărâţe, cu secară, cu seminţe de dovleac sau cu miez de floarea soarelui. Pâinea neagră nu este pe gustul tuturor, dar este un produs mult mai nutritiv decât produsele bazate pe făină albă. De aceea se recomandă atât de mult de specialiştii în nutriţie pentru dietele alimentare.

Pentru că Ţii la Tradiţie: Pâine din Făină Integrală

Am cules pentru voi o reţetă de pâine de casă din făină integrală specifică zonei Bucovinei. Ingredientele listate mai jos sunt pentru două pâini mari, numai bune pentru tăvile clasice de cozonac.

Trebuie spus că această reţetă conţine şi alte tipuri de făină pe lângă cea integrală. Acest amestec aduce un plus de savoare şi vitaminizare pentru corpul tău. Simte-te liberă să improvizezi, în funcţie de gustul tău şi al celor pe care îi deserveşti.

Aşadar, dacă te simţi deja nostalgică după acea pâine delicioasă preparată „cândva”, te invităm să-ţi sufleci mânecile şi să-ţi pui şorţul. Pâinile se pot împleti sau asambla ca la cozonac.

Ingrediente

• 700 g făină de grâu integrală – măciniş integral
• 150 g făină albă
• 20 g drojdie proaspătă
• 1 cub drojdie
• 600 ml apă calduţă
• 1 linguriţă sare

Cum se face aluatul

• într-un castron sau bol mare se toarnă 1 pahar din apa caldă
• se dizolvă cubul de drojdie
• se pun 2-3 linguri de făină
• se amestecă folosind telul şi se lasă la crescut 10-15 minute
• se toarnă restul de apă şi se presoară sarea
• pune făina albă şi făina integrală
• se amestecă bine toate ingredientele până se îngroaşă compoziţia
• se pune aluatul pe masă şi se frământă uşor până devine nelipicios
• se acoperă cu o folie alimentară
• se lasă la dospit 60 de minute
• se scoate coca din castron şi se mai fărmântă câteva minute pentru uniformizare
• se lasă apoi încă 10 minute la dospit

Cum se împletesc pâinile

• se ung tăvile cu ulei sau se foloseşte hârtie de copt
• se împarte aluatul în 2 părţi egale
• fiecare parte se împarte în 3 sau 2 părţi egale
• se rulează aluatul în fâşii pe masă şi între palme
• se împletesc răsucind fâşiile
• se tipăresc capetele şi se aşează în tăvi
• se poate presăra seminţe de susan, seminţe de dovleac, miez de nucă sau mac
• se lasă la crescut încă o oră
• se dă la cuptor (180-200 grade) pentru alte încă 40-60 de minute
• se scoate pâinea un pic rumenită
• se lasă la răcit în tăvi 10 minute
• se răstoarnă pe un fund şi se acoperă cu un prosop
• se taie după ce s-a răcit bine, după 5 ore sau chiar a doua zi dimineaţă

Copiilor le place să o înfulece aşa, goală! Poţi fi sigură că o astfel de pâine nu prea mai găseşti în brutările de azi.

“Când pâinea-n cuptor seamănă cu arama,
bunica si mama
scotând-o sfielnic cu semnele crucii,
purtau parcã moaste cinstite si lucii
iar pâinea – aburind cu dulce miros
pãrea cã e fata lui Domnul Hristos”.

(poezie de Nichifor Crainic)

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.