Cu ce era făcută cea mai veche pâine din lume, în urmă cu 14.00 de ani – bacteria vindecătoare care se poate folosi și azi la dospirea pâinii
Una din cele mai vechi și cunoscute bacterii din lume este bacteria din care se face pâinea. Acest microorganism fantastic datează de circa 400.000-500.000 de ani și se numește „Saccharomyces cerevisiae”.
Numele ei provine de la zahăr (sacaro) și de la miceliu, care în latină înseamnă practic un fungus ce crește pe zahăr.

Cu ce se facea painea acum 14.000 de ani – bacteria vindecatoare: Alexandru Pleșea
Drojdia vindecătoare, bogată în minerale, vitamine și aminoacizi
Este o cultură vie care ajută la creșterea aluatului din apă și făină. Comercial, este cunoscută sub denumirea de „drojdie” sau „maia”.
Saccharomyces este o materie celulară proaspătă, produsă direct de către natură. Este o ciupercă vie, un organism uni-celular, care aduce numeroase beneficii sănătății.
Ajută la refacerea structurii celulare umane
Psihologul Alexandru Pleșea are o cultură de maia de la o familie din America, și datează din anul 1847. A avut ocazia să meargă într-un sat din Iordania, la un sit arheologic din cultura Natufian.
Acolo s-a descoperit cea mai veche pâine din lume, care datează de circa 14.000 de ani. Cu ce credeți că era dospită acea pâine? Cu fungusul Saccharomyces cerevisiae.
În studiile pe populația respectivă, cercetătorii au găsit Saccharomyces cerevisiae „în piele, în gură, în faringe, în mucoasa duodenală, în tractul digestiv și mai ales în vaginul femeilor sănătoase”.
Această ciupercă petrece aproximativ 5 zile în microbiota intestinală. Dar este prezentă și în tractul respirator, unde exercită un efect protector și reparator.
„Este recunoscută ca având o sursă imensă de vitamine din complexul B, foarte multe minerale și mai ales aminoacizi care ajută la refacerea structurală a celulei umane”.
Dospirea unei pâine făcute cu maia bogată în drojdii naturale durează 20-24 de ore și este de preferat să se facă la 28-30 de grade Celsius. Fungusul crește singur, cu ajutorul căldurii, a făinii, a apei, dar și a timpului.
Alexandru Pleșea a dezvăluit propria sa rețetă de pâine cu maia. Acesta folosește un amestec de: făină albă, integrală, neagră și secară. Făina albă este în cantitatea cea mai mare.
Rețetă de pâine cu maia
Ingrediente
• 1 lingură de maia
• 500 g de apă călduță
• 700 g de făină
• 1 lingură de sare
• ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriță de piper
• un praf de usturoi, boia (dacă doriți)
Mod de preparare
Amestecați apa cu maiaua cu ajutorul unei linguri de lemn. Lăsați amestecul 10-15 minute pentru a se activa. Puneți făina în cuva mașinii de făcut pâine. Adăugați amestecul de apă și maia. Puneți la mașina de frământat automat aproximativ 2 ore.
Transferați apoi aluatul într-un bol din plastic, uns cu ulei sau untură și frământați-l cu mâna încă 5-7 minute, cât de puternic puteți. Aluatul este foarte moale și lipicios. Acoperiți bolul cu o folie și prosop și lăsați aluatul la dospit până crește și devine pufos.
Amestecați puțin aluatul cu mâna și adăugați sarea, bicarbonatul și condimentele. Amestecați din nou 5-7 minute și la final faceți-i o împăturire și dați-i formă de pâine rotundă.
Ungeți oala de fontă în care veți coace pâine cu un strat de untură sau ulei. Puneți aluatul în oală și crestați-o cu cuțitul.
Acoperiți oala cu capacul din fontă și dați-o în cuptorul cuptorul la 220 de grade Celsius, pentru circa 35-40 de minute. Pâinea trebuie să fie crocantă la exterior și moale în interior.
Autorul hrănește maiaua de 2 ori pe lună, în proporții egale: 2 linguri de apă și 2 linguri de făină.
CITEȘTE ȘI – Pâine cu maia și semințe, cu miez moale, care rămâne proaspătă mai mult timp (află secretul!)
Sursă: Alexandru Pleșea