Bors de urzici – reteta pentru Postul Pastelui

Borșul de urzici este o mâncare sănătoasă pentru Postul Paștelui. Acesta coincide întotdeauna cu începutul primăverii, când natura începe să prindă viață și să rodească numeroase plante și verdețuri binefăcătoare trupului nostru.

Urzicile, leurda, spanacul, ștevia – sunt adevărate uzine de vitamine și antioxidanți.

Bors de urzici - reteta Postul Pastelui

Bors de urzici – reteta Postul Pastelui

Borșul de urzici conține ingrediente asociate corect. Este hrănitor, sățios și totodată se digeră ușor. Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi îl recomandă inclusiv celor care suferă de anumite boli, precum diabetul zaharat, afecțiunile cardiovasculare sau digestive.

Cumpără cartea

Crezi ca stii sa traiesti

Crezi ca stii sa traiesti

Borș de urzici – rețetă

Ingrediente

• o farfurie cu urzici
• 1 ceapă
• 4-5 fire de ceapă verde
• 50 g de orez
• 5 căței de usturoi
• 50 ml de ulei
• 2 litri de apă
• 1 căniță de borș
• vedețuri: pătrunjel, mărar, leuștean, după gust

Mod de preparare

Ceapa se toacă mărunt, usturoiul se zdrobește, iar orezul se spală și se lasă deoparte.

Urzicile se aleg de impurități și se spală în mai multe ape. Se pun într-o cratiță și se toarnă apa. Se adaugă ceapa, usturoiul și orezul. Se pune uleiul, se amestecă și se așează vasul pe aragaz.

Când orezul a fiert, se adaugă verdețurile tocate mărunt. Se pune borșul și se mai lasă 2-3 minute să clocotească.

Cumpără cartea

100 de retete pentru diabet

100 de retete pentru diabet

Note și sugestii

Borșul de urzici este un preparat minunat în perioada posturilor, mai ales în Postul Mare. Se poate realiza și fără ulei deloc, după cum recomandă Tipicul Bisericii în zilele de luni până vineri.

Dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandă utilizarea orezului brun în locul celui alb, sau a orezului Basmati sau sălbatic. Este bun și orezul prefiert.

Borșul trebuie să fie din cel făcut în casă, iar nu din comerț. La fel și usturoiul, trebuie să fie românesc.

Rețete similare Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:

Mâncărică de verdeață – rețetă de primăvară pentru detoxifierea si tonifierea organismului
Mâncare de urzici cu orez – rețetă potrivită pentru diabetici, supraponderali, cardiaci, depresivi
Cea mai bună mâncare de urzici de post! Mâncare de urzici cu usturoi și ciuperci – o rețetă simplă
Rețete cu ștevie (salată, ciorbă, mâncărică)

Sursă rețetă: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Borș cu urzici, Reînvată să Gătești, Editura Coreus Publishing, p. 72

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.