Mancare de spanac – slaba in calorii, bogata in minerale, acceptata în multe boli
Mâncarea de spanac se bucură de multă popularitate în bucătăria românească. Se prepară cu precădere primăvara, în perioada Postului Paștelui.
Biologul și cercetătorul Gheorghe Mencinicopschi a inclus mâncarea de spanac în „Cartea de Bucate Sănătoase – Reînvață să Gătești”. O consideră un preparat nutritiv și sănătos, care poate fi consumat fără restricții.

Retete cu spanac
Mâncarea de spanac – slabă în calorii, bogată în minerale
Această mâncare de spanac poate fi inclusă și în dieta celor care suferă de boli gastrice, cardiovasculare, hepatice sau renale. Datorită conținutului redus de calorii și grăsimi, este indicat și în curele de slăbire.
„Este un fel de mâncare de post recomandat tuturor consumatorilor care îl tolrează. Este indicat și diabeticilor, supraponderalilor, obezilor”.
Dr. Menci ne sfătuiește să folosim spanacul de sezon, proaspăt. Dar și cel congelat este bun la mâncărurile gătite, mai ales dacă îl punem noi în congelator.
Spanacul este un aliment foarte sănătos și slab în calorii. conține multe minerale (calciu, potasiu, magneziu, mangan). Este o sursă bună de clorofilă, beta-caroten, vitaminele B, C și E. Pentru a beneficia de calitățile lui nutriționale este indicat să îl consumăm crud, în salate.
Mâncare de spanac – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de spanac
• 1 ceapă
• 3 căței de usturoi
• suc de roșii
• ulei
Mod de preparare
Rupeți codițele murdare de la spanac. Îndepărtați porțiunile afectate ale frunzelor și spălați spanacul în mai multe ape. Eu vă sfătuiesc să lăsați frunzele în apă cu bicarbonat (fără aluminiu!) preț de 5 minute.
Bicarbonatul de sodiu are capacitatea de a elimina o mare parte din pesticidele de pe suprafața produselor.
Cumpără bicarbonat de sodiu fără aluminiu la ofertă
Se pune o crăticioară cu 200 ml de apă pe foc. Când apa clocotește, adăugați fruzele de spanac și puțină sare. Se lasă la fiert câteva minute.
Între timp, tăiați ceapa și usturoiul mărunt. Scoateți frunzele de spanac din cratiță cu o spumieră și puneți-le pe un vas întins. După ce s-au răcorit, tocați-le mărunt.
Puneți 2-3 linguri de ulei într-o tigaie și așezați-o pe foc. adăugați ceapa și puțină sare. Se călește până devine moale. Adăugați apoi spanacul tocat și sucul de roșii. Amestecați bine.
Spre final se pune și usturoiul mărunțit. Omogenizați și lăsați pe foc încă 5 minute.
Sugestii de servire
Mâncarea de spanac este delicioasă simplă – cu mămăliguță, pâine sau lipie -, dar și ca garnitură. Se poate consuma în perioadele de post ca fel principal, sau alături de o porție de orez, piure sau cu paste. În afara posturilor se poate servi cu pește sau carne.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu spanac, pe care vă recomand să le încercați:
Spanac călit cu ceapă și usturoi – mâncare de post ieftină și gustoasă
Pate de spanac și semințe de dovleac – fără ulei, fără foc
Sote de spanac cu cartofi și usturoi – mâncare de post din bucătăria croată
Ați gătit vreodată spanacul așa? Spanac cremos cu smântână și brânză, slab în carbohidrați – dieta keto, diabet
Chiftele dietetice din năut și spanac – fără ulei, fără prăjeală
Sursă rețetă: Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, Mâncare de spanac, Reînvată să Gătești, Editura Coreus Publishing, p. 94