Mâncărică de verdeață – rețetă de primăvară pentru detoxifierea si tonifierea organismului
Mâncărica de verdeață este un adevărat leac pentru organism la ieșirea din iarnă. Se poate face din diferite plante verzi care apar primăvara, precum spanac, ștevie, urzici.
Autorul rețetei – Maurice Messegue, consideră verdețurile medicamente ale naturii, compensate în proporție de 99%! Cu alte cuvinte, sunt plante ieftine, dar care ne pot aduce mari beneficii sănătății.

Imagine sugestiva Mâncărică de verdeață: Kamran Aydinov
Rețeta de mai jos conține pătrunjel și mărar, dar voi puteți diversifica lista ingredientelor. Mărarul poate fi considerat o adevărată farmacie în miniatură, iar pătrunjelul o plantă dătătoare de putere.
Verdețurile ajută deopotrivă la curățarea și hrănirea corpului. Acestea sunt bogate în fibre, antioxidanți, vitamine, substanțe minerale, oligoelemente și uleiuri volatile.
Mâncărică de verdeață – rețetă
Ingrediente
• 4 legături de pătrunjel
• 4 legături de mărar
• 2 cepe
• 1 linguriță de făină
• 1 linguriță de amidon
• 100 ml de ulei
• 1 linguriță de bulion
• 10 g pastă de ardei
• 250 ml de apă
• sare și piper
Mod de preparare
Spălați și tocați mărunt verdețurile. Curățați ceapa de coajă și tăiați-o solzișori. Puneți uleiul la încins și adăugați ceapa. Aceasta se călește până când devine transparentă.
Puneți făina și amestecați. După 1 minut, turnați apa. Adăugați verdețurile tocate și amestecați. Se lasă la fiert jumătate de oră.
Se adaugă apoi bulionul și pasta de ardei. Asezonați mâncărica de verdeață cu sare și piper, după gust. Se mai lasă pe foc încă 10 minute, după care se oprește aragazul.
Mâncărica de verdeață poate fi consumată ca atare în perioadele de post, sau cu o porție de piure, pilaf, năut sau fasole. În afara postului se poate seri ca garnitură la carne sau pește.
La rețeta de mai sus se pot adăuga și alte legume, precum morcov, cartof, ardei kapia sau roșii.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Cea mai bună mâncare de urzici de post! Mâncare de urzici cu usturoi și ciuperci – o rețetă simplă
Mâncărică de primăvară din verdețuri: ștevie, urzici și usturoi verde
Borș de ștevie cu cartofi, de post – după rețeta veche a bunicii
Mâncărică de urzici cu mălai – o rețetă modestă de post cu beneficii nebănuite!
Sursă rețetă: Maurice Messegue, Mâncărică de verdeață, Verdețuri – medicamente compensate 99%, Editura Venus, București, pp. 71-72