Mâncare de urzici cu orez – rețetă potrivită pentru diabetici, supraponderali, cardiaci, depresivi

Mâncarea de urzici cu orez este un preparat tradițional potrivit pentru diferite persoane și diete. Regretatul nutriționist Gheorghe Mencinicopschi a inclus-o în cartea sa de bucate sănătoase, poziționând-o în categoria mâncărurilor care pot fi consumate fără restricții.

Chiar și cei care suferă de anumite afecțiuni o pot consuma fără probleme, precum diabeticii sau cardiacii.

Orez cu urzici

Imagine sugestiva: Orez cu urzici

Mâncarea de urzici – bună în orice dietă!

„Este un fel de mâncare recomandat tuturor categoriilor de consumatori, inclusiv celor supraponderali, obezi”.

Urzicile ajută la scăderea glicemiei și de aceea este indicată în regimul persoanelor cu diabet. Totodată, urzica are efecte tonifiante.

Dacă aveți diabet, vă sfătuiesc să folosiți orezul de Konjac, care are puține calorii și nu conține gluten.

Cumpără orez de Konjac

Orez din Konjac fara Gluten

Orez din Konjac fara Gluten

Datorită faptului că stimulează hormonul fericirii (prin conținutul de serotonină), urzicile sunt bune pentru cei care se confruntă cu stări depresive.

Această rețetă conține ingrediente care sunt asociate în mod corect. Urzicile, orezul și legumele sunt o combinație reușită atât ca nutrienți, cât și ca gust.

Cumpără cartea

Ce mancam

Ce mancam

Mâncare de urzici cu orez – rețetă

Ingrediente

• 1 kg de urzici
• 40 g de orez
• 1 ceapă
• 2 linguri de ulei
• 1 lingură de făină
• usturoi și sare, după gust

Mod de preparare

Alegeți urzicile de impurități și spălați-le în mai multe ape. Se opăresc 5 minute în apă clocotită cu sare și se scot într-o sită. Se lasă la răcorit, după care se toacă mărunt.

Puneți altă apă la fiert într-o crăticioară și când clocotește, adăugați urzicile mărunțite. Puneți tot acum ceapa tăiată solzișori, orezul și uleiul. Amestecați și fierbeți la foc mic până când ingredientele se pătrund bine.

Spre final se adaugă făina și se amestecă. Dacă aveți boala celiacă sau intoleranță la gluten, înlocuiți făina de grâu cu făină de orez, făină de hrișcă, amidon sau tapioca. Sau puteți folosi la mult orez, care să lege mâncarea mai bine.

Asezonați cu sare și piper. După 5 minute se stinge focul. Mâncarea de urzici și orez se mai lasă sub capac 10 minute, după care o puteți servi.

Beneficiile consumului de urzici

Urzicile au o valoare nutrițională ridicată. Ajută la fortifierea sistemului imunitar, ajutând organismul să lupte mai ușor cu boala. Previne îmbolnăvirea în primă fază și accelerează procesele de vindecare.

Are efecte depurative și regenerante. Ajută la curățarea, primenirea și îmbogățirea sângelui. Tonifică vasele sangvine și îmbunătățește circulația.

Cumpără cartea

Crezi ca stii sa traiesti

Crezi ca stii sa traiesti

Datorită efectului diuretic intens, contribuie la eliminarea excesului de acid uric. Dr. Menincicopschi recomanda urzicile în următoarele afecțiuni:

→ imunitate scăzută
→ anemie
→ hipertensiune arterială
→ boli circulatorii
→ afecțiuni degenerative
→ cancere
→ gută
→ eczeme
→ afecțiuni ale pielii

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu urzici, pe care vă recomand să le încercați:

Cea mai bună mâncare de urzici de post! Mâncare de urzici cu usturoi și ciuperci – o rețetă simplă
Pate de post din linte și urzici – la fel de bun ca cel din carne!
Urzici bătute cu usturoi – rețetă din bucătăria bunicii
Mâncare de linte cu urzici – rețetă de post, în stil oriental

Sursă articol: Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Mâncare de urzici, Reînvată să Gătești, Editura Coreus Publishing, p. 96

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.