Paste din grâu spelt cu nucă și stafide – desert hrănitor de post, fără zahăr
Pastele cu nucă sunt deopotrivă sățioase și gustoase. Constituie un desert excelent în perioada posturilor. Eu am făcut paste din grâu spelt cu nucă și stafide și au ieșit delicioase!
Pastele din grâu speltă sunt mult mai nutritive decât pastele albe. Grâul speltă este o specie de grâu antic, cultivat de mii de ani.
Grâul speltă – o specie antică, foarte nutritivă
Spelta și alacul erau principalele cereale consumate în Europa înainte de apariția grâului modern. Spelta se deosebește de grâul obișnuit prin bobul alungit și închis la culoare și prin coaja exterioară mai dură.
Are o valoare nutrițională net superioară comparativ cu grâul modern. Conține proteine, fibre, fosfor, zinc, magneziu, fier și complexul de vitamine B.
Un avantaj important al produselor din grâu speltă este că sunt mai bine tolerate de persoanele care au intoleranță la grâul modern.
Pastele din grâu speltă au o aromă bogată și un gust ușor asemănător miezului de nucă. Datorită fibrelor, asigură un grad mai mare de sațietate.
Cumpără paste integrale din grâu speltă
Le puteți consuma cu diferite sosuri. Mie îmi plac aceste paste în varianta dulce. Dacă le puneți nuci, stafide și esență de rom veți obține un desert foarte bun!
Paste din grâu spelt cu nucă și stafide – rețetă
Pentru această rețetă puteți folosi paste din grâu speltă spirale, tagliatele, fusilli, penne sau melcișori.
Ingrediente
• 250 g de paste de grâu spelt (vi le recomand pe acestea)
• 150 g de nucă măcinată
• 4 linguri de stafide
• 2 lingurițe de zahăr de cocos sau eritritol (vi-l recomand pe acesta)
• 1 linguriță de esență de rom
Mod de preparare
Pastele se pun într-o crăticioară cu apă și sare. Apa trebuie doar să acopere pastele. Se pun la fiert la foc mare. Când apa începe să clocotească, dați focul la mic și adăugați stafidele. Fierbeți pastele sub capac.
Durează circa 8 minute să se înmoaie complet. Dacă în timpul fierberii mai este nevoie de apă, completați.
Cumpără zahăr de cocos la ofertă
Iar dacă după fierbere mai au încă multă apă, scurgeți excesul. Eu am lăsat puțină apă, deoarece îmi place ca pastele să aibă și puțină zeamă.

Paste integrale cu nuca
Puneți nuca măcinată, îndulcitorul și esența de rom. Amestecați bine. Aceste paste seamănă cu mucenicii muntenești. Îmi place zeama dulce cu fragmente de nucă. Este delicioasă!
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Paste din porumb cu sos de leurdă (fără ulei)
Paste integrale cu nucă și miere (rețetă cu beneficii)
Tagliatele din Konjac – paste chinezești slabe în calorii și carbohidrați
Paste cu brânză de vaci – variantă fără zahăr (și opțiune fără gluten)