Cum să faci iaurt din năut crud – un singur ingredient, rețetă super-simplă!
Năutul este un aliment extrem de versatil. Din el se pot obține preparate uimitoare, inclusiv iaurt.
Vrei să știi cum poți să faci iaurt din năut crud? Vezi rețeta de mai jos. Aveți nevoie de un singur ingredient! Fără capsule de probiotice sau ustensile sofisticate.

Imagine sugestiva: Iaurt vegan
Dacă lumea ar ști cât de ușor se poate face iaurt vegan în casă, nu ar mai da bani pe produsele scumpe din comerț.
Acest iaurt de năut are o textură foarte reușită. Este gros, cremos și potrivit pentru rețete dulci sau sărate. Poate fi consumat de cei care țin post sau urmează un regim vegan sau vegetarian.
Iaurt vegan dintr-un singur ingredient?
Secretul acestui iaurt vegan este apa de năut, adică apa în care este lăsat năutul la hidratat.
Rețeta este ușor de făcut. Se pornește de la năut crud, adică uscat. Acesta trebuie să treacă prin câteva etape: hidratare, mixare în blender, strecurare, fierbere și fermentare.
Dacă vreți un iaurt de năut cu un gust mai blând, folosiți năut de calitate, organic.
Iaurt din năut – rețetă
Ingrediente
• 200 g de năut crud (vi-l recomand pe acesta)
• 960 ml de apă
Mod de preparare
Spălați boabele de năut și puneți-le la înmuiat într-un bol cu apă. De preferat este să le hidratați peste noapte (12 ore). Rezervați 60 ml din apa în care a stat năutul la înmuiat. Puneți-o într-un borcănel.
Scurgeți năutul de apă și puneți-le în vasul unui blender puternic. Adăugați cei 960 ml de apă și mixați la viteză medie până se mărunțesc boabele. Compoziția nu trebuie să devină foarte fină, deoarece va fi greu să o strecurați.
Turnați compoziția într-un tifon pus într-o sită, pe care ați așezat-o deasupra unei cratițe, pentru a colecta acel lichid albicios, care arată ca un lapte. Stoarceți tifonul pentru a extrage cât mai mult lichid.
Puneți cratița cu laptele de năut pe aragaz. Amestecați bine pentru omogenizarea lichidului. Dați focul mare și când începe să clocotească, reduceți temperatura. Lăsați compoziția pe foc circa 10 minute, amestecând constant. Veți vedea că se îngroașă ca o budincă.
Stingeți focul și amestecați încă 2-4 minute. Luați apoi cratița de pe foc și amestecați câteva minute, ca să se răcorească mai repede.
Când compoziția a ajuns la temperatura camerei, tramsferați-o într-un borcan. Adăugați 2 linguri din apa de năut rezervată la începutul operațiunii. Amestecați cu o lingură de lemn și acoperiți borcanul cu un prosop.
Lăsați borcanul pe masa din bucătărie 10-12 ore. În acest interval, laptele va trebui să fermenteze și să se transforme în iaurt.
După ce iaurtul a devenit acrișor, se pune capacul la borcan și se dă în frigider. Trebuie să stea la rece o zi înainte de a-l consuma.
Dacă vreți un iaurt fin și omogen, lăsați-l la strecurat 5 minute într-o sită și apoi mixați-l în blender câteva secunde. Puteți adăuga miere, vanilie etc.
Păstrați 2 linguri din lichidul strecurat (zer) pentru tura următoare de iaurt.
Acest iaurt de năut poate fi servit ca atare, cu fructe, cu cereale sau granola. Sau îl puteți adăuga în salate ori în alte preparate de post gătite. Va da o textură mult mai reușită aluaturilor.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu năut, pe care vă recomand să le încercați:
Pâine din năut înmuiat – mai multe proteine, zero gluten!
Cum să faci „brânză topită” din năut – fină, cremoasă, sănătoasă!
Năut crocant în ciocolată – copt la cuptor
Tartă din făină de năut și bureți – fără ulei, fără gluten
Sursă rețetă: Lisa Kitahara, Chickpea yogurt, Okonomi Kitchen: https://www.okonomikitchen.com/chickpea-yogurt/