Dulceață de Cătină și Jeleu de Cătină – Rețete Minunate

Cătina este prețuită ca fructul sfânt din Himalaya, și desemnat cel mai echilibrat fruct din lume. A fost descoperită și folosită mai întâi de către tibetanii nativi de secole întregi pentru calitățile sale incredibil de nutritive.

Dulceață de Cătină - Rețetă

Dulceață de Cătină – Rețetă

Cătina – Proprietăți și Calități

Profilul nutrițional extrem de bogat al cătinei ne stimulează să descoperim și să punem în practică mai multe rețete pentru consumul zilnic. O rețetă specială este dulceața de cătină sau jeleul de cătină. Acest fruct conține peste 190 de compuși bio-activi, și întreaga gamă de acizi Omega, susținuți într-un echilibru perfect.

Cătina conține de asemenea mai mult de 60 de antioxidanți puternici, cu ajutorul cărora ne ferește de boli. Însă recordul este deținut de cantitatea uluitoare de Vitamina C. 100 grame de fructe de cătină conțin ântre 300-1600 mg de Vitamina C, mai mult decât orice alt fruct sau aliment, inclusiv decât măceșele.

1. Rețetă Dulceață de Cătină

Ingrediente:

• 2 kg de fructe de cătină coapte bine
• 2 kg de zahăr
• 500 ml de apă (2 căni)
• sucul de la o lămâie

Se prepară mai întâi un sirop din apă și zahăr, fiert circa un sfert de oră la foc mic. Când apar primele bule, se adaugă boabele de cătină și zeama de lămâie, și se lasă la foc mic să fiarbă. Se ia cu grijă spuma care se formează deasupra.

Dulceața de cătină este gata când compoziția se face portocaliu-maronie și se încheagă. Se ia de pe foc și se pune caldă în borcane. Se lasă să se răcească fără să se pună capacul, atât cât să se formeze o crustă delicioasă deasupra. Se pun apoi capacele, se închid ermetic și se păstrează în cămara din casă. Lămâia va împiedica zaharisirea dulceții. Dulceața se cătină cu mere este o alternativă și mai delicioasă pentru sezonul rece.

Jeleu de Cătină - Rețetă

Jeleu de Cătină – Rețetă

2. Rețetă Jeleu de Cătină cu Ierburi Aromate

Ingrediente:

• 2 cești de ierburi proaspete tocate (pătrunjel, salvie, rozmarin, cimbru, sau usturoi, busuioc și ardei iute)
• 2 căni jumate de suc de cătină
• o cană de apă
• o cană de oțet

Se fierb toate ingredientele de mai sus cel puțin 2 ore. Se strecoară și se scot ierburile. Se amestecă 100 g de zahăr cu 100 g de pectină din fructe și se pune la fiert în vasul cu preparatul strecurat. Se adaugă apoi 4 cești de zahăr și se mai lasă la fiert un minut.

Se toarnă în borcane sterilizate și se pun într-un vas cu apă fierbinte timp de 10 minute. Înainte de a turna preparatul în borcane, se poate adăuga câte o crenguță de condimente, pentru decor. Acest jeleu se poate consuma rece pe un sandwich cu șuncă, sau se poate încălzi și amesteca cu ketchup pentru un sos delicios.

1 comentariu

  1. Catina este cel mai miraculos remediu din tara noastra, o stiu din proprie experienta!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.