Supa de usturoi și dafin pe care să o consumi în perioada rece – bună pentru astm, bronșită, guturai, tonifierea arterelor
Usturoiul este unul din cele mai puternice plante alimentare care contribuie la prevenirea sau chiar la tratarea bolilor. A fost folosit din vechime ca tonic și antibiotic, în special în epidemiile de gripă, ciumă, tifos.
Un mod inedit de a consuma usturoiul este sub forma unei supe aromate. Este ușor de pregătit acasă și are numeroase beneficii.

Imagine cu titlu sugestiv: Kamran Aydinov
Supa de usturoi pentru iarnă – rețetă
Ingrediente
• 4 căței de usturoi
• 2 frunze de dafin (opțional)
• apă
Mod de preparare
Curățați cățeii de usturoi de coajă și puneți-i la fiert în puțină apă (întregi). Se adaugă puțină sare, piper și dafinul. Se lasă să fiarbă la foc mediu.
Când usturoiul a fiert, se scot cățeii și se zdrobesc fin. Înlăturați și frunzele de dafin. Adaugați usturoiul pisat în apa din cratiță și amestecați. Se mai toarnă apă caldă, cât să rezulte o supă. Mai puteți adăuga puțin lapte de cocos sau smântână de soia (sau altă smântână vegană), dacă vreți.
Se aduce la punctul de fierbere. După câteva clocote se stinge focul. Supa de usturoi este gata. Se servește în căni sau în boluri, simplă sau cu crutoane.
Această supă este o licoare binefăcătoare în anotimpul rece, deoarece luptă împotriva patogenilor infecțioși. Usturoiul este un antibiotic redutabil.
Beneficii și indicații terapeutice
Studiile au demonstrat efectul său inhibitor contra bacteriilor, fungilor și paraziților.
Supa de usturoi poate ajuta la fluidificarea secrețiilor bronșice și scăderea febrei, favorizând expectorația. Poate fi utilă în următoarele afecțiuni:
• tuse
• secreții respiratorii muco-purulente
• viroze respiratorii, răceală, gripă
• guturai, traheită
• bronșită, bronșectază
• astm
• pneumopatii
Usturoiul este deopotrivă tonic imunitar, nervos și cardiace și vasculare. Fortifică întregul organism. Acesta ajută la curățarea vaselor de sânge de grăsimi și la fortificarea arterelor.
Prof. dr. Constantin Pârvu notează proprietățile sale cardiotonice, vasodilatatoare, hipocolesterolemiante, hipotensoare, anti-aterosclerotice și hipoglicemiante.
Consumat cu regularitate, usturoiul acționează un agent preventiv contra cancerului de stomac, de colon și de piele.
Precauții și contraindicații
Usturoiul are numeroase beneficii, însă nu toată lumea în poate consuma în siguranță. Trebuie consumat cu precauție sau chiar evitat de persoanele care au dermatoze, iritații severe la nivel gastrointestinal, congestie pulmonară.
Administrat în cantități mari sau pe termen lung, usturoiul poate irita mucoasa respiratorie și cea digestivă.
Articole similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete inedite cu usturoi, pe care vă recomand să le încercați:
Surse articol:
1. 10 Beneficii miraculose ale usturoiului: https://www.scribd.com/doc/147123368/10-Beneficii-Miraculoase-Ale-Usturoiului?_gl=1*1a0zut5*_gcl_au*NzM2NDI3MzQzLjE3Mzg4NTAwNDU
2. Prof. dr. Constantin Pârvu, Usturoi, Universul Plantelor, Mică enciclopedie, Editura Enciclopedică, București, 2000, pp. 710-711