Învârtită cu brânză, fără zahăr – rețeta de plăcintă autentică a bunicii, cu aluat de casă
O plăcintă deosebit de gustoasă, care poate fi mâncată ca aperitiv sau ca gustate, este această plăcintă cu brânză, fără zahăr.
Puteți folosi orice tip de brânză vă place, sau ce aveți în casă, precum telemea, caș, brânză de vaci, urdă, brânză de oi, brânză de capră, feta etc.

Imagine sugestiva: Invartita cu branza
Sau chiar puteți să combinați două tipuri de brânză, unul mai iute sau sărat cu unul mai dulce sau mai blând.
Plăcinta se face cu aluat de casă, bine dospit. Nu vă speriați, rețeta este simplă. Plăcinta iese fragedă, consistentă și deosebit de savuroasă.
Plăcintă rulată cu brânză – rețetă
Ingrediente
• 400 g de făină
• 5 g de drojdie uscată
• 1 linguriță de sare
• 25 ml de ulei
• 250 ml de apă călduță
• 1 lingură de oțet natural
• 700 g de brânză
• 3 ouă
• semințe de mac pentru decor
Mod de preparare
Cerneți făina într-un bol. Adăugați drojdia uscată și sarea și amestecați bine cu un tel. Turnați apa călduță și oțetul. Se poate pune și un ou dacă vreți.
Amestecați cu o lingură de lemn la început, apoi frământați cu mâna. Aluatul trebuie frământat circa 5-10 minute, sau până când nu se mai lipește de mâini. Dacă este prea moale, se mai adaugă făină.

Imagine sugestiva: Placinta cu branza
La final se incorporează uleiul. Aluatul se pune într-un bol și se acoperă cu folie sau cu un prosop gros. Se lasă la crescut într-un loc călduros circa o oră. Trebuie să își dubleze volumul.
Între timp, pregătiți umplutura. Puneți brânza într-un bol. Fărâmițați-o cu furculița și adăugați 2 ouă. Amestecați bine compoziția.
Aluatul dospit se pune pe masa de lucru presărată cu făină. Se împarte în două bucăți egale. Se ia câte o bucată și se întinde într-o foaie. Se pune jumătate din compoziția de brânză și se întinde cu o lingură pe toată suprafața.

Imagine sugestiva: Placinta invartita cu branza
Se rulează într-un sul, după care se învârte ca un melc sau în formă de spirală. Plăcinta învârtită se pune într-o tavă sau formă rotundă, unsă cu ulei. La fel se procedează cu a doua bucată de aluat rămas.
Bateți oul rămas cu puțin ulei sau lapte și ungeți plăcinta deasupra cu o pensulă. Presărați semințe de mac dacă vreți.
Coaceți plăcinta în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius, pentru circa 40-50 de minute. Depinde însă de cuptorul fiecăruia.
Lăsați plăcinta la răcorit, apoi o puteți tăia felii. Este foarte bună caldă. Merge excelent de bine cu un pahar de lapte sau iaurt!
Nu e obligatoriu să o faceți numaidecât învârtită. Puteți face mai multe rulouri pe care să le coaceți ca atare.
Retețe similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de plăcintă cu brânză, pe care vă recomand să le încercați:
Plăcintă din morcov și brânză, fără făină și ulei – diabet, cură de slăbire
Plăcintă cu spanac și brânză – cu aluat simplu făcut în casă
Tiropita – plăcintă grecească tradițională cu brânză feta
Plăcintă cu brânză fără făină de grâu și ulei (slabă în carbohidrați)
Plăcintă tradițională cu brânză, ca la moldoveni – rețetă
Sursă rețetă: Bucătăraș.ro, Plăcintă rulată cu brânză: https://www.youtube.com/watch?v=eBRNnNunhR4