Turte prăjite fragede – din aluat simplu, fără ouă, lapte sau zahăr!
Aceste turte prăjite sunt preferatele tuturor! Sunt mai ușor de făcut decât gogoșile, iar rețeta este foarte simplă.
Aveți nevoie doar de câteva ingrediente de bază pentru a le prepara. Sunt atât de fragede încât nimeni n-ar ghici că nu conțin lapte, ouă, iaurt sau kefir!

Imagine sugestiva: Turte prajite fragede – din aluat simplu
Le poți face în variantă prăjită cu ulei, sau coapte în tigaia uscată (tigaie anti-aderentă).
Aluaturile simple ies pufoase atunci când folosim apă minerală carbogazoasă. Dacă nu aveți apă minerală în casă, folosiți apă clocotită și opăriți aluatul înainte de a adăuga drojdia. Astfel turtele vor ieși mai moi.
Turte prăjite fragede – rețetă
Ingrediente
• 500 g de făină albă
• 6 g de drojdie uscată
• 350 ml de apă minerală
• 1 linguriță de sare
• 2 linguri de eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
Mod de preparare
Puneți apa într-un bol încăpător. Adăugați drojdia uscată și îndulcitorului. Acesta va ajuta la activarea ei. Amestecați bine cu un tel și așteptați 5-7 minute.
Puneți apoi sarea, omogenizați și incorporați făina. Amestecați cu lingura, apoi cu mâna. Frământați aluatul în jur de 5 minute, sau până devine omogen și nu se mai lipește de mâini.

Turte prajite fragede
Puneți-l într-un vas uns cu ulei și acoperiți-l cu folie de plastic sau cu un prosop. Se lasă la crescut circa o oră, într-un loc cald din casă.
Aluatul dospit se pune pe masa de lucru și se rulează într-un sul. Se taie în 6 bucăți egale, cărora li se dă o formă de bilă.
Umeziți palmele cu ulei și întindeți fiecare bilă de aluat cu sucitorul într-o foaie rotundă. Aceasta trebuie să fie micuță și să aibă circa 1 cm. grosime.
Puneți o tigaie pe aragaz cu ulei. Când uleiul s-a încins, se pune turta și se prăjește 2-3 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Sunt gata când au devenit rumene.
Dacă folosiți o tigaie anti-aderentă, puteți renunța la ulei. Coaceți turtele „pe uscat” și vor ieși la fel de bune. Însă cele prăjite sunt de departe mai savuroase! La noi în casă, astfel de turte se mănâncă goale cât sunt calde.
Cele prăjite pot fi presărate cu puțin îndulcitor pudră sau zahăr, sau cu dulceață. În acest fel vor fi bune ca desert. Iar cele coapte fără ulei pot fi consumate cu diferite mâncăruri sau salate, în loc de pâine.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Turte cu semințe fără ulei
Turte integrale subțiri cu semințe de cânepă și in – coapte în tigaie
Turte „digestive” cu semințe de in
Gogoși de post cu gem, fără zahăr
Gogoși cu brânză sărată (telemea) – rețetă fără zahăr
Sursă rețetă: Top Remedii Naturiste, Turte delicioase și moi, în loc de pâine: https://topremediinaturiste.ro/turte-delicioase-si-moi-in-loc-de-paine-fara-oua-lapte-sau-chefir/