Cum să faci „brânză topită” din năut – fină, cremoasă, sănătoasă!
Știați că din năut se pot obține produse „lactate” vegane delicioase? Atât boabele de năut, cât și apa în care au fiert acestea pot fi folosite în rețete.
Mie îmi place să folosesc făina de năut, pe care o am mereu în casă. Din ea fac chiftele, tarte savuroase, clătite, omletă vegană, fursecuri, sosuri.

Branza topita naut
Leagă foarte bine compozițiile și are o culoare aurie foarte plăcută. În plus, nu are gluten în mod natural și conține multe proteine și fibre.
Din făina de năut se poate obține un pate sau o pastă tartinabilă deosebit de gustoasă. Dacă o faceți mai lichidă, cum am făcut eu, veți obține ceva asemănător cu brânza topită.
Este ideală pentru sandvișuri și tartine. Vă recomand să încercați rețeta, mai ales dacă urmați un regim vegetarian sau țineți post.
Brânză topită din năut – rețetă
Ingrediente
- 100 g de făină de năut (v-o recomand pe aceasta)
- 500 ml de apă
- 1 lingură de tahini sau unt de arahide
- 2-3 linguri de ulei de măsline
- sucul de la ½ lămâie
- ½ linguriță de busuioc uscat
- 1 linguriță de sare
- opțional: 1 cățel de usturoi sau boia de ardei dulce
Mod de preparare
Puneți făina de năut într-o crăticioară cu pereții groși, un ceaun sau o tigaie adâncă. Adăugați 300 ml de apă și sarea. Amestecați bine cu un tel.
Puneți vasul pe aragaz la foc mic. În scurt timp făina va începe să se îngroașe și se se transforme într-o pastă groasă.
Fierbeți pasta circa 10 minute. Trebuie să amestecați des sau aproape continuu, ca să nu se prindă foarte mult de pereți și de fundul vasului.
Luați vasul de pe foc și lăsați pasta la răcorit. Adăugați apoi tahini sau untul de arahie, sucul de lămâie și uleiul. Apa se adaugă treptat.

Branza topita naut reteta
Introduceți blenderul manual și pasați pasta, adăugând și apa treptat. Apa trebuie să fie rece.
Aceste ingrediente vor ajuta la subțierea pastei și transformarea ei într-o cremă fină.
Cumpără unt de arahide fără zahăr
Adăugați atâta apă cât necesită pasta pentru a obține o cremă. La final se adaugă usturoiul dat prin răzătoarea mică și busuiocul. Eu am pus usturoi și a ieșit mult mai gustoasă, dar este opțional.

Branza topita naut
Gustați dacă mai trebuie sare sau zeamă de lămâie. Transferați crema într-un recipient rotund sau dreptunghiular, sau în orice formă doriți. Ungeți-l cu puțin ulei.
Nivelați crema și după ce s-a răcit de tot, se dă la frigider. Se lasă peste noapte. A doua zi este gata de servit!
O puteți răstuna pe o farfurie (va avea forma recipientului în care ați pus-o), sau o puteți lua irect din vas cu cuțitul.
Se întinde pe pâine prăjită, crackers sau fâșii de legume. Are o consistență similară cu cea de brânză topită și chiar un gust ușor asemănător.
Se păstrează în frigider și se servește în 2-4 zile.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu făină de năut:
Negresă din năut – desert sănătos de post, fără zahăr, făină, ulei
Omletă fără ouă, din făină de năut și roșii (omletă vegană)
Tartă cu broccoli și făină de năut – rețetă de post, fără gluten
Biscuiți crocanți cu ovăz, năut și nuci – rețetă de post fără zahăr și făină de grâu