Prăjitură grecească însiropată cu portocale, în versiune dietetică – doar 100 kcalorii și 1 g de grăsime
Dacă vreți să preparați un desert care să nu vă compromită silueta, încercați această prăjitură grecească însiropată, cu portocale.
Este inspirată din rețeta de Portokalopita – o prăjitură siropoasă cu portocale, preparată în Grecia. Versiunea de mai jos este pentru cei care sunt la dietă.

Imagine sugestiva Prajitura insiropata cu portocale: Azerbaijan stockers
Are un număr redus de calorii, grăsimi și carbohidrați. Nu conține zahăr și ulei, iar cantitatea de făină albă este infimă. Încercați-o și veți rămâne suprinși de rezultat!
Dacă vreți să obține o aromă și un aspect mai deosebit, folosiți portocale roșii.
Prăjitură arăbească însiropată, cu portocale – rețetă
Ingrediente
• 2 portocale medii
• 30 g de făină de grâu
• 30 g de pudră proteică (găsiți aici sortimente naturale)
• 15 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta)
• ½ pliculeț de praf de copt
• 30 g de eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 100 g de albușuri sau 2 ouă întregi mari
• 1 linguriță de esență de vanilie
• coajă rasă de portocale (v-o recomand pe aceasta fără pesticide)
• 1 praf de sare
Ingrediente pentru sirop
• sucul de la 2 portocale
• 30 g de eritritol
• ½ linguriță de esență e vanilie
Mod de preparare
Dați portocalele prin răzătoare și rezervați coaja. Sau puteți folosi coajă rasă cumpărătă. V-o recomand pe aceasta fără pesticide.
Preparare sirop
Stoarceți portocalele prin presa manuală, pentru a colecta sucul. Strecurați-l pentru a înlătura sâmburii și puneți-l într-un ibric. Adăugați eritritolul și vanilia. Puneți pe foc și fierbeți circa un minut la foc mic. Lăsați apoi siropul la răcit.
Preparare blat
Puneți portocalele pe care le-ați stors de suc într-un blender. Mixați 30 de secunde, cât să se mărunțească puțin. Nu trebuie să le faceți pastă.
Într-un bol, amestecați ingredientele uscate, anume toate tipurile de făină și praful de copt. Adăugați pulpa de portocale mărunțită, albușurile (sau ouăle) și esența de vanilie. Amestecați bine compoziția cu o paletă.
Ungeți cu ulei o tavă rotundă (22 cm.) sau pătrată sau de chec și tapetați-o cu hârtie de copt. Transferați compoziția și nivelați. O puteți decora cu felii de portocale.
Coaceți prăjitura la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute. Este gata când s-a rumenit și a devenit fermă la atingere.
Cumpără coajă de lămâie și portocale la ofertă
Înțepați-o cu o furculiță pe toată suprafața (sau cu o scobitoare) și turnați încet siropul. Lăsați blatul să absoarbă siropul și apoi puteți scoate prăjitura din tavă.
Se taie felii sau pătrate, după preferință.

Imagine sugestiva: Prajitura cu portocale: Azerbaijan stockers
Valori nutriționale
Întreaga prăjitură are următoarele date nutriționale aproximative:
→ 457 kilocalorii
→ 42 g de proteine
→ 5 g de grăsimi
→ 64 g de carbohidrați
Dacă tăiați prăjitura în patru porții, o porție are în jur de 114 kcal, 10 g de proteine, 1 g de grăsimi și 16 g de carbohidrați. Uimitor, nu?
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri cu portocale, pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură de post pufoasă, cu hrișcă și portocale – fără zahăr
Prăjitură cu portocale și iaurt la blender – fără făină de grâu și zahăr alb
Prăjitură fără zahăr și făină, cu portocale (keto)
Tort cu brânză și portocale, fără zahăr și făină – răcoritor, savuros, sănătos!
Sursă rețetă: The Key to Fat Loss, Lowest calorie orange cake – Portokalopita inspired anabolic dessert: https://www.youtube.com/watch?v=1W2gmLLG-9k