Țelină cu maioneză – rețetă bogată în fibre și minerale
Mâncați câte o salată proaspătă în fiecare zi – acesta este unul din sfaturile pe care le oferă Elena Pridie în cartea sa.
Autoare a rețetei de mai jos, spune că salatele preparate din crudități au marele avantaj că aduc organismului un cocktail de vitamine, minerale și fibre.

Telina cu maioneza
În plus, salatele sunt slabe în calorii și pot fi diversificate în fel și chip. Atenție însă la cantitatea de ulei sau maioneză pe care o folosiți.
O salată pe zi menține corpul alcalin
„Este deosebit de benefic pentru organism să se mănânce salata (sau o parte din ea) înaintea primului fel de mâncare, datorită alcalinității pe care o produce și o menține în organism”.
Pentru a beneficia de efectul alcalin al unei salate, trebuie să o servim imediat după ce am preparat-o.
Dacă ulterior vom consuma alimente acide, acea salată va menține un nivel de alcalinitate optim în corp. Aciditatea crescută este asociată de mulți nutriționiști și cercetători cu un risc mai mare de îmbolnăvire.
Exceptând legumele, verdețurile și unele fructe, toate celelalte alimente sunt acide.
Țelina – bogată în fibre și minerale
Salata de mai jos este nu doar foarte hrănitoare, ci și incredibil de gustoasă. Aveți nevoie doar de 3 ingrediente principale pentru a o pregăti.
Mărul dă acestei salate o savoare deosebită. Rețeta originală este cu maioneză vegană (din soia). Însă dacă nu aveți probleme cu proteina animală, puteți folosi maioneză clasică din ou. O altă variantă ar fi să înlocuiți maioneza cu iaurt, pentru a obține o salată mai dietetică.
Țelina este foarte bogată în fibre și minerale. Are un conținut scăzut în carbohidrați și zaharuri.
Furnizează doze bune de calciu, vitamina K, fier, potasiu, magneziu, zinc și vitamina C. Conține și proteine, undeva la 2,3 grame de proteine per 150 g.
Consumul de țelină susține sănătatea oaselor, a sistemului digestiv și nervos. Asigură buna coagulare a sângelui și ajută la slăbit prin creșterea sațietății.
Țelină cu maioneză – rețetă
Ingrediente
• 1 rădăcină medie de țelină
• 1 măr
• 100 g de maioneză
• 1 lingură de pătrunjel tocat
Mod de preparare
Curățați rădăcina de țelină și mărul de coajă. Dați-le prin răzătoarea cu găuri mici, direct într-un bol. Adăugați maioneza și pătrunjelul tocat mărunt. Amestecați bine și asezonați cu sare, după gust.
Dacă salata este prea dulce, se poate adăuga puțin suc de lămâie.

Salata telina maioneza
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu țelină, pe care vă recomand să le încercați:
Salată de țelină, morcov, măr și nuci, cu maioneză de post
Salată de țelină cu nuci și maioneză de post – bogată în fibre și antioxidanți
Salată de țelină cu morcov și maioneză de post
Salată de gulie și țelină – benefică pentru inimă, ficat, digestie
Surse articol:
1. Laura Dolson, Celery root nutrition facts and health benefits, Very Well Fit: https://www.verywellfit.com/carbs-in-celeriac-celery-root-2241778
2. Elena Pridie, Țelină cu maioneză, Rețete Pentru Sănătatea Noastră, Editura „Viață și Sănătate”, p. 179