Plăcintă de post cu mere și nucă – rețetă tradițională
Plăcinta cu mere este una din cele mai simple rețete. Poate fi preparată cu ouă și lactate, sau doar cu ingrediente de post. Iese foarte gustoasă în ambele variante.
Dacă vreți să încercați ceva mai diferit, adăugați câteva nuci măcinate în compoziția de mere. Veți obține niște plăcinte delicioase dar și mai sățioase, datorită adaosului de nuci.

Imagine sugestiva: Placinta de post cu mere si nuca – reteta traditionala
Aluatul poate fi făcut fără zahăr deloc, sau cu îndulcitor.
Plăcintă cu mere și nucă – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de făină
• 50 g de drojdie proaspătă
• 600 ml de apă călduță
• 50 ml de ulei
• 100 g de zahăr sau îndulcitor: stevia, green sugar sau eritritol
• 1 linguriță de sare
• 1 praf de turmeric (pentru culoare)
• 1 linguriță de esență de rom
• 6-7 mere
• 200-300 g de nuci
Mod de preparare
Pregătiți mai întâi aluatul. Cerneți făina într-un bol. Adăugați turmericul și sarea și amestecați bine.
Faceți o adâncitură în mijloc și turnați apa călduță. Adăugați zahărul și drojdia și amestecați cu puțină făină.
Lăsați maiaua circa 10 minute, cât să se umfle puțin, apoi amestecați cu o lingură și ulterior cu mâna. Frământați aluatul până se omogenizează.
La final se incorporează uleiul și se mai frământă puțin. Se pune în bol, se acoperă cu o folie sau prosop și se lasă la dospit circa o oră.

Imagine sugestiva: Placinta de post cu mere si nuca – reteta
Cât crește aluatul, pregătiți umplutura de mere. Merele se decojesc, se scot cotoarele și se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Se călesc într-o crăticioară cu esența de rom și puțin zahăr sau îndulcitor. Se poate adăuga și puțină scorțișoară.
Măcinați nucile sau tocați-le grosier – dacă vreți ca plăcinta să aibă textură și adăugați-le în mere. Amestecați bine. Ajustați cantitatea de nuci după preferință.
Cumpără coajă de portocale și lămâie fără pesticide
Aluatul se împarte în 5 bucăți egale, care se modelează sub formă de bile. Se ia fiecare bilă de aluat și se întinde cu sucitorul pe masa unsă cu puțin ulei.
Foaia trebuie să fie lungă cât tava și nu foarte lată. Se pune umplutură de mere, se distribuie uniform și se rulează foaia. Se așează în tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei.
După ce ați terminat de umplut și rulat plăcintele, dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru circa 40 de minute. Depinde însă de cuptorul fiecăruia.
Plăcintele cu mere și nuci sunt delicioase atât calde, cât și reci. Le puteți servi ca desert sau ca gustare.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de plăcinte de post pe care vă recomand să le încercați:
Plăcintă cu mere din aluat simplu, fără zahăr
Plăcintă de dovleac fără aluat – rețetă de post fără gluten, zahăr sau ulei
Galaktoboureko – plăcintă grecească însiropată, cu cremă de griș (fără zahăr)
Plăcintă de post cu mere și griș (fără zahăr)