Mâncare de hribi cu sos – rețetă delicioasă și sănătoasă de post
Cine și-a pus hribi în congelator sau la sare se poate bucura de ei pe tot parcursul anului. Sunt grozavi căliți cu ceapă sau gătiți cu diferite sosuri.
Unor le place cu smântână, altora cu sos de roșii. Indiferent de rețeta aleasă, gustul este întotdeauna la cote mari.

Mancare de hribi si sos
Hribii – bogați în proteine și antioxidanți
Acest tip de ciuperci sunt deosebit de gustoase. Hribii (Boletus edulis) se remarcă prin textura lor buretoasă și conținutul nutrițional bogat.
Ciupercile sălbatice comestibile reprezintă o delicatesă în multe bucătării ale lumii. Comparativ cu alte tipuri de ciuperci, hribii au o concentrație mai mare de proteine și antioxidanți.
Conțin în mod deosebit ergotioneină, un compus cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene. Hribii ne „servesc” de asemenea cu vitamine și minerale valoroase, precum vitamina D, potasiu sau seleniu.
Proprietăți și beneficii
Consumul de hribi susține sănătatea oaselor și a inimii, funcția glandei tiroide și a sistemului imunitar, funcția mușchilor și a nervilor.
Studiile au arătat că anumiți compuși din hribi stimulează producția de celule albe de sânge, care luptă împotriva infecțiilor.
Hribii influențează în mod pozitiv și sănătatea intestinală, ddatorită fibrelor. Beta-glucanii pe care îi conțin sunt fibre solubile care susțin microbiota intestinală.
Mâncare de hribi cu sos – rețetă
Ingrediente
• 200 g de hribi
• 3 cepe
• 4 căței de usturoi
• 2 linguri de ulei
• 2 linguri de pastă de roșii și/sau ardei
• 1 ceșcuță de apă
• 1 lingură de făină
• sare, piper, condimente, după gust
Mod de preparare
Hribii folosiți la această rețetă au fost opăriți inițial și congelați. Dacă și voi aveți hribi la congelator, lăsați-I să se dezghețe. Dacă sunt mari, tăiați-i bucăți mai mici.
Se curăță ceapa și usturoiul de coajă și se toacă mărunt. Se încinge uleiul într-o crăticioară și se adaugă ceapa. Se călește câteva minute, până devine tanslucidă.

Mancare de hribi cu sos
Se adaugă hribii și pasta de roșii sau ardei. Se călesc puținm apoi se toarnă și apa. Se pune capacul și se lasă la fiert până când hribii se pătrund. Adăugați făina desfăcută cu puțină apă și amestecați până se îngroașă.

Mancare de hribi
La final se pune usturoiul tocat și condimentele dorit. Ajustați consistența după preferință. Mâncarea de hribi este gata!
Se servește caldă, cu mămăligă, cu pâine sau lipie. Hribii cu sos de roșii pot fi folosiți și la paste sau la orez.

Hribi cu sos
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ciuperci, pe care vă recomand să le încercați:
Bureți în sos de roșii, pentru iarnă
Ciuperci pleurotus făcute pe grill – „friptură” de post!
Ciuperci călite cu ceapă verde și pătrunjel – rețetă de post bună pentru imunitate
Ciuperci Pleurotus fripte la airfryer (pane de Pleurotus) – zici că-s aripioare de pui!
Pane de ciuperci pleurotus – fără făină, fără gluten
Surse articol:
1. Jaworska G, Pogoń K, Skrzypczak A, Bernaś E. Composition and antioxidant properties of wild mushrooms Boletus edulis and Xerocomus badius prepared for consumption. J Food Sci Technol. 2015 Dec;52(12):7944-53. doi: 10.1007/s13197-015-1933-x. Epub 2015 Jul 12. PMID: 26604366; PMCID: PMC4648917.
2. Foraged, Boost your health and wellness with porcini mushrooms: https://www.foraged.com/blog/health-benefits-of-porcini-mushrooms