Sirop de Muguri de Pin – Proprietăți, Indicații Terapeutice, Rețetă
Mugurii de pin (Pini sylvestri gemma) sunt foarte bogați în rășină, și proprietățile lor terapeutice le depășesc pe cele ale mugurilor de brad. Aceștia ajută la dezinfectarea și detoxifierea corpului, la stimularea rinichilor și tratarea afecțiunilor renale, dar și la revigorarea întregului organism, datorită efectelor întineritoare naturale.
Din mugurii de pin se poate prepara un sirop, la fel de eficient ca și siropul din muguri de brad, rețeta fiind extrem de simplă. la magazinele naturiste se poate găsi sirop de muguri de pin cu muguri de brad, într-o asociere excelentă. Pe lângă faptul că este un leac foarte bun pentru tuse și afecțiuni respiratorii, siropul din muguri de pin poate fi administrat și pentru întărirea imunității, de către copii și vârstnici.
Cuprins
Rețetă Sirop de Muguri de Pin
Ingrediente:
• un kg de muguri de pin
• un kg de zahăr
• 2 litri de apă
Mod de preparare:
Mugurii de pin se culeg în perioada mai-iunie, atunci când culoarea lor este de un verde deschis. Se îndepărtează codițele și se spală sub un jet de apă rece pentru a elimina impuritățile. Mugurii se pun la fiert într-o oală cu apă timp de o oră, pentru a se înmuia bine. Ca regulă, se folosește o cantitate dublă de apă față de cantitatea mugurilor.
Se ia oala de pe foc și se lasă la răcit la temperatura camerei până în ziua următoare (24 de ore). În acest interval, mugurii de pin vor lăsa toate uleiurile volatile în apă. Dimineața, fiertura se strecoară printr-un tifon sau strecurătoare și lichidul obținut se pune din nou la fiert cu un kg de zahăr. Se lasă pe foc până se leagă totul ca un sirop de culoare maro-roșiatică. Când e gata, se toarnă fierbinte în sticluțele pregătite (de culoare închisă), și se păstrează la frigider. Pentru o aromă suplimentară, se pot adăuga câteva feliuțe de lămâie sau alte arome naturale.
Sirop de muguri de pin – Efecte terapeutice
Mugurii de pin conțin Vitamina C și uleiuri volatile care pot reduce simptomele bronșitei și pot ajuta la eliminarea secrețiilor bronhice. Se pot face și ceaiuri din muguri de pin, care se bea pentru infecțiile urinare.
Siropul de muguri de pin are efecte calmante și expectorante asupra secrețiilor bronșice, de aceea este recomandat în cazul tusei și afecțiunilor căilor respiratorii. Suplimentele cu muguri de pin sunt indicate și pentru protejarea organismului de răceli și boli în timpul iernii.
Mod de administrare
Imunitate, tuse, răceală. Siropul de muguri de pin se ia zilnic, câte 3 linguri, de 3-4 ori pe zi. Copiii pot lua câte o linguriță, de 2-3 ori pe zi. Durata unui tratament cu sirop de muguri de pin este de 2-3 săptămâni pentru stimularea sistemului imunitar, astenie și oboseală cronică, tuse sau afecțiuni respiratorii superioare.
Nevralgii. Se iau câte 4-5 lingurițe de sirop de muguri de pin. În paralel, se mai pot aplica pe locurile dureroase și comprese cu tinctură de muguri de pin, 15 minute.
Insuficiență ovariană. Se iau câte 10-15 lingurițe pe zi de sirop de muguri de pin (în miere). Tratamentul durează cel puțin o lună de zile. Pentru anexită, infecții urinare și infertilitate la femei, sunt bune băile de șezut cu ceai de ramuri tinere de pin. Se folosesc 3-4 mâini de vârfuri de cetini de pin, fierte 5 minute în 5 litri de apă. Acest preparat se poate folosi și la băi generale pentru reumatism articular.
Ten iritat. Se aplică pe față un strat subțire de sirop de muguri de pin, și se lasă să acționeze un sfert de oră. Se îndepărtează la final cu o bucățică de vată înmuiată în lapte. Pielea se lasă să se usuce singură.
vitamina c din muguri nu se distruge prin fierbere??
Da, Veronica Filimon, ai dreptate: fierberea distruge vitamina C, care este termolabila. De aceea cand citesc retete in care se spune ca se pune zeama de lamaie (sau alt fruct/leguma bogata in Vitamina C) la fiert, si apoi se sustine ca are efect terapeutic pentru……etc, prin continutul mare de Vitamina C, pentru mine e un indiciu sigur ca informatia este de sursa ….”dupa ureche”.
O multime de persoane dau sfaturi altora cum sa manance, cum sa se trateze, dar nu au nici un fel de pregatire. Au licenta de a efectua tratamente? Stiu ca isi asuma o enorma responsabilitate prescriind tratamente? Naivii ar trebui sa se maturizeze.
…si atunci?! Cum recomandati dv sa se faca siropul de muguri de pin, de exemplu, daca nu prin fierbere, astfel incat sa ne bucuram de efectele terapeutice, ramanand vitamina C in preparat? Multumesc!
Ca sa rămână cu toate proprietatile se poate un face sirop la „rece” sau macerare