Clătite subțiri din quinoa, fără făină, ouă, lapte – pentru umpluturi dulci sau sărate
Quinoa este o pseudo-cereală agreată de foarte multe persoane, mai ales de cei care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten.
Din ea putem obține diferite mâncăruri și preparate delicioase, dulci sau sărate.
Mai jos veți găsi o rețetă foarte simplă de clătite din quinoa crudă. Aluatul se prepară la blender, fără făină, ouă, lactate animale sau alte ingrediente. De fapt, rețeta are doar 3 ingrediente pe listă.
Sunt binevenite la micul-dejun. Le puteți servi cu diverse umpluturi. Vă recomand să le încercați cu proxima ocazie.
Ce beneficii are consumul de quinoa
Quinoa este o sămânță și nu o cereală. De aceea nu conține gluten în mod natural. Este superioară cerealelor tradiționale prin conținutul ei bogat în nutrienți.
Proteinele din quinoa sunt în număr mai mare decât la alte cereale, având un profil echilibrat de aminocizi.
Conține de asemenea acizi grași esențiali, vitamine, minerale, fibre și carbohidrați. Are un indice glicemic scăzut.
Are proprietăți antioxidante, antidiabetice, anti-obezitate, cardioprotectoare, antimicrobiene și anticancerigene.
Iată doar câteva motive să o includeți mai des în alimentația voastră! La rețeta de mai jos puteți folosi quinoa albă sau tricoloră.
Clătite subțiri din quinoa – rețetă
Ingrediente
• 100 g de quinoa crudă (v-o recomand pe aceasta)
• 200 g de apă
• 1 praf de sare
Mod de preparare
Quinoa se pune la înmuiat într-un vas cu apă. Se lasă la hidratat minim 4 ore. De preferat este să o hidratați peste noapte. Cu cât stă mai mult în apă, cu atât mai digerabilă va fi pentru tractul nostru digestiv.
Scurgeți-o și clătiți-o sub jet de apă rece de mai multe ori. Acest pas este important pentru a elimina gustul amărui specific acestei pseudo-cereale.
Cumpără quinoa albă
Quinoa clătită și scursă se pune în vasul unui blender. Se adaugă 200 g de apă și sarea. Mixați 1-2 minute, sau până când semințele de quinoa se macină compelt și rezultă o compoziție lichidă fină, ca o smântână.
Acesta va fi aluatul de clătite. Dacă vreți să obțineți clătite dulci, adăugați în ele îndulcitor (stevia, green sugar sau eritritol) și arome (vanilie, scorțișoară, coajă de lămâie sau portocală). În loc de apă se poate folosi lapte vegetal.
Cumpără coajă de lămâie și portocale fără pesticide
Puneți o tigaie non-aderentă pe aragaz. Ungeți-o cu o pensulă înmuiată în ulei. Când s-a încins bine, adăugați un polonic de aluat. Înclinați tigaia pentru a obține o clătită subțire
Clătitele din quinoa se coc circa 1 minut pe fiecare parte, sau chiar mai puțin. Se întorc atunci când se rumenesc pe talpă.
Note și sugestii
Aceste clătite din quinoa pot fi unse sau umplute cu dulceață sau gem, ciocolată sau alte creme dulci, unt de arahide, fructe etc.
Sau puteți folosi pateuri, paste tartinabile savuroase, legume și verdețuri.
Cumpără paste din quinoa fără gluten
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de clătite fără gluten, pe care vă recomand să le încercați:
Clătite-aperitiv din quinoa și morcov – fără gluten
Clătite pufoase fără gluten, din linte înmuiată și banane – fără zahăr, ouă, lactate
Clătite fără gluten cu mere și hrișcă – fără zahăr, lactate, ouă
Clătite din făină de cocos – fără gluten, fără zahăr, fără lactate
Clătite pufoase de post, din hrișcă și apă minerală – fără zahăr și gluten
Cumpără turte din quinoa fără gluten
Surse articol:
1. Diana e Alessio, Crepes senza farina, senza uova senza latte: https://www.instagram.com/p/DAgvZK1AFJ_/?e=ffcfdd7f-2cde-4e02-9c47-40ca28b53dea&g=5
2. Angeli V, Miguel Silva P, Crispim Massuela D, Khan MW, Hamar A, Khajehei F, Graeff-Hönninger S, Piatti C. Quinoa (Chenopodium quinoa): An Overview of the Potentials of the „Golden Grain” and Socio-Economic and Environmental Aspects of Its Cultivation and Marketization. Foods. 2020 Feb 19;9(2):216. doi: 10.3390/foods9020216. PMID: 32092899; PMCID: PMC7074363.
3. Pathan S, Siddiqui RA. Nutritional Composition and Bioactive Components in Quinoa (Chenopodium quinoa) Greens: A Review. Nutrients. 2022 Jan 27;14(3):558. doi: 10.3390/nu14030558. PMID: 35276913; PMCID: PMC8840215.