Biscotti – biscuiți italieni de post, fără zahăr
Acești biscuiți sunt făcuți după o rețetă italiană. Se numesc „biscotti” sau „cantucci”. Rețeta originală este cu migdale, însă în rețeta de mai jos se folosesc alune de pădure.
Biscotti sunt un desert clasic italian, popular mai ales în Toscana. Pot fi serviți cu cafea sau vin. Pot fi luați și la serviciu sau la școală, ca o gustare crocantă și dulce.
Vă recomand să încercați versiunea de mai jos, deoarece nu conține zahăr, dar nici ingrediente cu potențial alergen, precum gluten, ouă sau lactoză.
Modul de preparare este destul de simplu și rapid, mai ales dacă aveți un robot de bucătărie bun.
Biscotti fără alergeni – rețetă
Ingrediente
• 50 g de alune (vi le recomand pe acestea)
• 40 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 2 linguri de amidon
• 1 lingură de tărâțe de psyllium (vi le recomand pe acestea)
• 120 ml de lapte vegetal
• 2 linguri de unt de arahide sau tahini (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 1 lingură de ulei
• 1 lingură de semințe de dovleac
• 1 lingură de stafide, merișoare sau alte fructe uscate
• ½ linguriță de stevia
• ½ linguriță de praf de copt
• 1 praf de sare
Mod de preparare
Puneți alunele în vasul unui robot de lama S. Adăugați făina de cocos, amidonul, tărâțele de psyllium, stevia, praful de copt și sarea.
Mixați până când alunele s-au mărunțit complet și rezultă o pudră fină. Adăugați apoi ingredientele lichide: laptele vegetal, untul de arahide și uleiul.
Mixați din nou, pentru a obține o masă omogenă. Tocați mărunt semințele de dovleac și fructele uscate.
Adăugați-le în aluat și omogenizați cu o paletă. Modelați aluatul sub forma unui sul. Dați-l în frigider pentru circa 30 de minute, ca să devină mai ferm.
Tăiați-l felii de circa un degete grosime și așezați-le în tava întinsă a cuptorului, pe hârtie de copt.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celius pentru aproximativ 20 de minute. Scoateți tava și întoarceți biscuiții pe cealaltă parte cu o furculiță sau cu o paletă.
Tava se reintroduce în cuptor, se reduce temperatura la 175 de grade Celsius și se mai lasă biscuiții la copt încă 225-30 de minute.
Stingeți cuptorul și lăsați tava înăuntru circa o oră, sau până se răcesc complet. Se păstrează la temperatura camerei, sau în frigider, pentru mai multe zile.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Biscuiți crocanți cu ovăz și alune – rețetă simplă de post
Biscuiți crocanți de post cu rom – făcuți cu borș
Biscuiți crocanți cu ovăz, năut și nuci – rețetă de post fără zahăr și făină de grâu
Biscuiți „populari” cu ovăz – fără zahăr și fără ulei rafinat
Surse articol:
1. Kochen zu Hause, Biscotti fără zahăr, ouă și gluten: https://www.youtube.com/watch?v=uwQy_lxUfZE
2. La Lena, Cantucci sau biscotti italieni: https://www.lalena.ro/reteta/2011/Cantucci-sau-Biscotti-italieni/