Chiftele de post din năut și legume cu semințe – rețetă fără prăjire, fără ulei
Îmi place mult cum au ieșit aceste chiftele de post. Au o textură pufoasă, datorată semințelor și tărâțelor de psyllium.
Vă recomand să le încercați, deoarece sunt deopotrivă gustoase și sănătoase. Nu toate ingredientele din lista de mai jos sunt obligatorii.
De pildă, puteți renunța la tofu, cartofi, morcov, ceapă, ardei kapia. Puneți ce vă place.
Fulgii de ovăz pot fi înlocuiți cu făină obișnuită sau cu făină de năut (aceasta din urmă leagă foarte bine și aduce un plus de proteine).
Eu le-am copt în friteuza cu aer cald, dar voi le puteți face în cuptor.
Chiftele de post din năut și legume cu semințe – rețetă
Ingrediente
• 100 g de năut fiert (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 50 g de tofu
• 2 cartofi mici
• 1 morcov
• 1 ceapă medie
• ½ ardei kapia
• 4 linguri de semințe (vi le recomand pe acestea)
• 50 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 2 linguri de tărâțe de psyllium (tărâțelor de psyllium)
• 1 linguriță de sare, piper, curry, condimente după gust
• opțional: sos de soia
Mod de preparare
Puneți boabele de năut într-un bol. Adăugați tofu fărâmițat. Radeți cartofii și morcovul. Ceapa se toacă mărunt, la fel și ardeiul.
Introduceți blenderul și pasați ingredientele. Măcinați semințele și fulgii de ovăz cu ajutorul unei râșnițe electrice de cafea. Puteți folosi doar un singur tip de semințe (floarea-soarelui sau dovleac, sau un amestec).
Adăugați-le peste pasta de năut și legume. Incoroporați și tărâțele de psyllium. Puneți sarea și condimentele. Amestecați bine cu o lingură. În cazul în care compoziția este prea moale, mai adăugați fulgi de ovăz măcinați.
Modelați compoziția sub formă de chiftele. Eu le-am făcut mai mici și mai dolofane.
Le-am pus în coșul de friteuză, pe hârtie de copt. Le-am uns pe deasupra cu o pensulă înmuiată în sos de soia. Le-am copt la 170 de grade Celsius 15 minute pe o parte și 10 minute pe cealaltă parte.
Sunt gata când au devenit rumene. Se lasă la răcit și se servesc ca atare, sau cu o garnitură de post. Merg cu diverse salate de verdețuri, cu legume crude, cu murături, piure, orez, tocănițe, etc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chiftele de post pe care vă recomand să le încercați:
Chiftele pufoase de post fără ulei – din fasole și ceapă verde
Chiftele din broccoli și cartofi, la cuptor – rețetă de post, fără gluten
Chiftele din linte – fără prăjire, coapte în airfryer
Chiftele cu dovlecei, de post – fără prăjire, fără ulei
Chiftele de post bogate în proteine, din fasole roșie – fără prăjire în ulei