Tort de post cu cremă de vanilie – fără cântar, cu cana (variantă fără zahăr)

În acest articol vă prezint un tort de post reușit și ușor de pregătit. Dacă aveți o zi specială în familie în perioada posturilor, vă recomand să încercați această rețetă.

Este foarte simplă și din ingrediente puține. Blatul iese fraged și aromat, iar crema absolut delicioasă. La finalul articolului veți găsi câteva sugestii de înlocuire a zahărului dacă aveți această interdicție.

Tort de post cu crema de vanilie

Tort de post cu crema de vanilie

Tort de post cu cremă de vanilie – rețetă

Ingrediente pentru blat

• 1 cană de suc de portocale
• 2 căni de făină
• ½ cană de ulei
• ½ cană de zahăr
• ½ cană de eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 1 linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• 1 praf de sare
• 1 linguriță de esență de portocale (v-o recomand pe aceasta)

Ingrediente pentru cremă

• 2 plicuri de budincă de vanilie (v-o recomand e aceasta fără zahăr) sau budincă din făină de Konjac, cu conținut redus de carbohidrați (v-o recomand pe aceasta)
• 1 litru de lapte vegetal
• 100 g de zahăr sau eritritol
• 1 linguriță de esență de vanilie (v-o recomand pe aceasta naturală)
• 1 conservă de lapte de cocos gras sau cremă de cocos (v-o recomand pe aceasta)
• opțional: 1 conservă de fructe cocktail

Mod de preparare

Pregătiți mai întâi crema de vanilie. Turnați 800 ml de lapte într-un ibric sau într-o crăticioară. Adăugați zahărul și esența de vanilie. Puneți vasul pe foc, la încălzit.

Amestecați cu un tel laptele rămas (200 ml) cu cele două budinci de vanilie. Când laptele începe să clocotească, adăugați budinca dizolvată și amestecați repede și energic.

Tort cu crema de vanilie - reteta de post

Tort cu crema de vanilie – reteta de post

Fierbeți budinca circa 5 minute, sau până se îngroașă bine. Gustați de dulce și ajustați dacă mai trebuie zahăr sau esență de vanilie.

 Cumpără budincă din Konjac, slabă în carbohidrați 

Budinca de Vanilie Low Carb cu Faina de Konjac

Budinca de Vanilie Low Carb cu Faina de Konjac

Turnați budinca într-un bol și acoperiți-o cu folie de plastic deasupra. Lăsați-o la răcit complet.

Pregătiți întâi blatul. Puneți sucul într-un bol încăpător. Adăugați uleiul, esența, zahărul și îndulcitorul. Amestecați bine cu un tel.

Tort cu vanilie de post

Tort cu vanilie de post

Incorporați apoi făina și praful de copt, trecute prin sită. Amestecați bine cu telul. Turnați blatul într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei pe pereți.

Eu am folosit un inel culinar de 24 cm. Bateți tava de masă de câteva ori ca să iasă golurile de aer.

 Cumpără Crema de Cocos Inlocuitoare pentru Frisca la ofertă

Pachet Crema de Cocos Inlocuitoare pentru Frisca

Pachet Crema de Cocos Inlocuitoare pentru Frisca

Introduceți tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După 10 -15 minute se dă focul la 160 de grade și se lasă la copt circa 40-50 de minute. Durata de coacere depinde de cuptorul fiecăruia. Verificați cu o scobitoare dacă blatul este copt bine în interior.

Tort de post cu vanilie

Tort de post cu vanilie

Crema răcită se mixează cu mixerul, adăugând treptat partea solidă din conserva de lapte de cocos. Acesta va servi ca o frișcă. Sau puteți folosi direct cremă de cocos. Crema de vanilie va ieși mai pufoasă și aerată acum.

Blatul de tort se lasă la răcit, apoi se decupează partea bombată de deasupra, pentru a obține un blat drept. Se taie apoi în două cu un cuțit mare.

 Cumpără ciocolată fără zahăr 

Ciocolata Amaruie cu Polen si Indulcitor Natural din Stevie

Ciocolata cu Polen si Indulcitor Natural din Stevie

Se pune primul blat în inelul culinar. Se adaugă un strat de cremă și se nivelează. Peste cremă se pun bucățile de fructe din conservă, scurse de zeamă. Se pune al doilea blat și restul de cremă deasupra.

Tortul se decorează cu fructe sau cu ciocolată, după viziunea fiecăruia. Eu am fărâmițat partea bombată decupată la început și am presăra-o peste cremă. Am pus și câteva fructe deasupra și ciocolată rasă.

Dați tortul în frigider ca să se închege bine crema. A doua zi se scoate din formă și se servește.

Note și sugestii

Dacă nu aveți voie de zahăr deloc, folosiți eritritol și în blat și în cremă. O cană de zahăr granulat poate fi înlocuită cu 1 1/3 căni de eritritol granulat.

 Cumpără eritritol la ofertă 

Eritritol oferta

Eritritol oferta

Eu am folosit suc de portocală acidulat. Dacă nu aveți voie de băuturi răcoritoare, folosiți suc de portocale natural, proaspăt stors din portocale, clementine sau mandarine.

Sursă rețetă: E.Gustos, Prăjitură de post cu suc de portocale – rețetă fără cântar: https://www.youtube.com/watch?v=Dvw6j8gcklk&ab_channel=E.Gustos

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.