Prăjitură marmorată de post, fără zahăr și ulei
Dacă vă doriți un desert, o gustare sau chiar un mic-dejun rapid și sățios, încercați această prăjitură marmorată de post.
Nu conține făină de grâu, ulei sau zahăr. Este îndulcită cu stevia și făcută din fulgi de ovăz. Liantul este untul de arahide. Acesta dă prăjiturii textura adecvată, în ciuda lipsei glutenului și ouălor.
Vă recomand să încercați rețeta cu prima ocazie și ne scrieți dacă v-a plăcut rezultatul!
Prăjitură marmorată de post – rețetă
Ingrediente
• 150 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 45 g de stevia sau eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 360 ml de lapte vegetal
• 65 g de unt de arahide (vi-l recomand pe acesta fără zahăr sau ulei de palmier)
• 1 lingură de cacao (v-o recomand pe aceasta crudă)
• 1 linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• 1 linguriță de esență de vanilie (v-o recomand pe aceasta naturală)
• 1 praf de sare
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Măcinați fulgii de ovăz într-o pulbere fină, folosind blenderul sau râșnița electrică de cafea.
Într-un bol, amestecați cu un tel ingredientele uscate: făina de ovăz obținută prin măcinare, praful de copt, sarea și pudra de stevie.
Într-un vas mai mare, amestecați 300 ml de lapte cu untul de arahide și esența de vanilie. Trebuie să obțineți o compoziție omogenă, în care untul de arahide s-a incorporat perfect.
Adăugați amestecul de ingrediente uscate și amestecați bine. Turnați trei sferturi din compoziția obținută într-o tavă / formă mică, pătrată sau de care vreți.
Cumpără unt de arahide fără zahăr
În compoziția rămasă, adăugați restul de lapte (60 ml) și pudra de cacao. Omogenizați bine și turnați amestecul în tavă. Cu coada unei linguri, creați un model marmorat din cele două compoziții.
Presărați deasupra bucăți de ciocolată, nuci, afine, stafide, fulgi de migdale sau ce mai vreți voi.
Bateți tava de masă și dați-o în cuptorul preîncălzit pentru circa 20-25 de minute. Verificați dacă prăjitura este coaptă în mijloc, inserând o scobitoare.
Cumpără fulgi de ovăz fără gluten
După ce s-a răcit, se taie pătrate și se servește ca desert sau gustare. Este bună și la micul-dejun, cu ceai sau cafea, deoarece conține multe fibre și este sățioasă.
Note și sugestii
Untul de arahide poate fi înlocuit cu unt de migdale sau tahini. Fulgii de ovăz măcinați pot fi înlocuiți cu făină de ovăz, făină de migdale sau făină de hrișcă.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjitură fără zahăr și făină, pe care vă recomand să le încercați:
Sursă rețetă: Schnelle Rezepte, Brownies de 5 minute de Crăciun: https://www.youtube.com/watch?v=O9sqmTMQBpE&ab_channel=SchnelleRezepte