Spanac călit cu ceapă și usturoi – mâncare de post ieftină și gustoasă
Spanacul călit este o mâncare de delicioasă de post, care poate fi servită și ca fel principal, nu numai ca garnitură. Iese foarte gustos atunci când îl asociem cu ceapă și usturoi.
Dacă folosiți spanac congelat, rețeta este gata în câteva minute!
Beneficiile consumului de spanac
Potrivit unui studiu apărut în jurnalul „Food & Function”, spanacul este un aliment funcțional. Acest lucru înseamnă că are beneficii care depășesc sfera nutrițională.
Dietele bogate în fructe, legume și verdețuri au un rol protector împotriva bolilor cronice, precum cancer, afecțiuni cardiovasculare și metabolice.
Legumele cu frunze verzi sunt în mod special bogate în fibre și antioxidanți. Spanacul are o compoziție nutrițională diversă. Conține vitamine, minerale și compuși fitochimici care luptă împotriva stresului oxidativ care provoacă daune macro-moleculare.
Spanacul este de asemenea un aliment care induce secreția de hormoni ai sațietății, de aceea este indicat ca aliment nutritiv în curele de slăbire.
Are proprietăți anticancerigene, anti-obezitate, hipoglicemiante și hipolipidemiante.
Spanac călit cu ceapă și usturoi – rețetă
Ingrediente
• 450 g de spanac congelat
• 3-4 linguri de ulei
• 3 cepe mari
• 3-4 căței de usturoi
• 1 lingură de făină
• 1 linguriță de pastă de tomate (v-o recomand pe aceasta ecologică)
• sare, piper, condimente după gust
Mod de preparare
Curățați ceapa și usturoiul și tocați-le mărunt. Puneți uleiul la încins într-o tigaie. Căliți ceapa cu puțină sare până se înmoaie. Adăugați spanacul congelat și lăsați-l să se „topească”.
Amestecați bine, puneți capacul și căliți câteva minute, până se înmoaie. Spre final se adaugă bulionul, piperul și usturoiul. Se amestecă și se gustă dacă mai trebuie asezonat cu ceva.
În cazul în care vreți să fie mai cremos și mai legat, adăugați 1 lingură de făină. Spanacul călit se servește cu mămăliguță caldă, cu pâine, turte sau lipie.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu spanac, pe care vă recomand să le încercați:
Sote de spanac cu cartofi și usturoi – mâncare de post din bucătăria croată
Plăcinte integrale de post, cu spanac – făcute cu borș și apă minerală
Pate de spanac și semințe de dovleac – fără ulei, fără foc
Chiftele dietetice din năut și spanac – fără ulei, fără prăjeală
Surse articol:
1. Roberts JL, Moreau R. Functional properties of spinach (Spinacia oleracea L.) phytochemicals and bioactives. Food Funct. 2016 Aug 10;7(8):3337-53. doi: 10.1039/c6fo00051g. Epub 2016 Jun 29. PMID: 27353735.
2. Iulia Avram, Spanac la tigaie, Gustos.ro: https://www.gustos.ro/retete-culinare/spanac-la-tigaie-1.html