Prăjitură de post cu mere și foi fragede – rețetă simplă
Această prăjitură cu mere și foi fragede creează un parfum deosebit în casă. Miroase mai frumos decât orice altă prăjitură pe care o veți prepara, chiar dacă este de post.
Îmi place rețeta aceasta, folosită de mama mea, deoarece este extrem de simplă. Se calculează în linguri și este ușor de reținut.
Dacă nu aveți voie de zahăr, puteți folosi un îndulcitor natural, precum eritritol. Acesta nu crește glicemia și nu conține deloc calorii.
Prăjitură de post cu mere – rețetă
Ingrediente
• 11 linguri de apă minerală
• 11 linguri de zahăr sau 17 linguri de eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
• 11 linguri de ulei
• făină cât cuprinde (albă și integrală)
• ½ pliculeț de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• 1 vârf de cuțit de sare
• 300 g de mere
• 1 linguriță de esență de rom sau portocale (v-o recomand pe aceasta autentică la ofertă)
• 1 linguriță de scorțișoară (v-o recomand pe aceasta autentică la ofertă)
Mod de preparare
Puneți uleiul, zahărul, sarea, esența și apa minerală într-un bol încăpător. Amestecați bine cu un tel. Incorporați făina, praful de copt și scorțișoara.
Făina se adaugă treptat, până rezultă un aluat ferm, nelipicios. Amestecați la început cu lingura, apoi frământați cu mâna pentru a obține o cocă omogenă. Adunați aluatul într-o bilă.
Cumpără scorțișoară autentică la ofertă
Curățați merele, dați-le prin răzătoarea cu găuri mari și căliți-le într-o crăticioară până se înmoaie. Adăugați puțin zahăr sau îndulcitor după gust și eventual ceva arome.
Aluatul se împarte în două părți egale. Se ia fiecare bucată și se întinde pe masă cu sucitorul, într-o foaie care să corespundă dimensiunii tăvii.
Rulați foaia pe sucitor și așezați-o în tava așternută în prealabil cu hârtie de copt. Foaia trebuie să acopere toată suprafața tăvii. Adăugați umplutura de mere și distribuiți-o într-un strat uniform.
Întindeți și cealaltă bucată de aluat și așezați foaia deasupra merelor. Înțepați foaia de deasupra cu o furculiță din loc în loc, ca să nu se umfle pe alocuri la copt.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, pentru circa 45 de minute, sau până când foile cresc și prăjitura se rumenește puțin deasupra.
Se lasă la răcit, după care se taie bucăți pătrate sau triunghiuri, după preferință. Prăjitura cu mere și foi se pune în caserole cu capac, pentru a se menține fragedă.
Note și sugestii
Dacă folosiți puțină făină integrală, prăjitura va avea mai multe fibre și va fi mult mai gustoasă și sățioasă. Se poate opta pentru un raport de 3:1 făină albă – făină integrală (sau făină de secară).
De asemenea, dacă vreți ca foile să crească mai mult și să fie mai pufoase, adăugați puțină drojdie uscată în aluat.
Merele pot fi înlocuite cu gutui rase sau gem de mere sau alte fructe.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjitură cu mere, pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură de post cu foi fragede și gem (+ variantă fără zahăr)