Ovăz integral cu mere și nuci – desert sau gustare bogată în fibre
Ovăzul este o alegere bună pentru micul-dejun, dar și pentru gustări, deoarece conține multe fibre.
În acest articol vă propun un terci din fulgi de ovăz integrali, cu mere și nuci. Este gata în câteva minute și-l puteți servi imediat.
Are o dulceață naturală și o aromă îmbietoare de scorțișoară. Cu siguranță va fi și pe placul celor mici.
Ce beneficii ne aduce ovăzul
Ovăzul este bogat în beta-glucan, principalul compus din fibrele acestei cereale. Acesta a fost supus unor studii intense în ultimii ani.
Beta-glucanul a demonstrat efecte antidiabetice și hipocolesterolemiante.
Cumpără fulgi de ovăz integrali fără gluten
Pe lângă fibre, ovăzul furnizează și alte substanțe importante din punct de vedere nutrițional și curativ, precum acizi fenolici, tocoli, steroli, avenacoizide și avenantramide, apigenină, luteolină, kaempferol, quercetină.
Consumul de ovăz a fost asociat cu îmbunătățirea microbiotei intestinale. Ajută la modularea imunității. Contribuie la prevenirea unor boli precum ateroscleroză, boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, dermatite și cancere.
Ovăz integral cu mere și nuci – rețetă
Ingrediente
• 2 pahare de lapte vegetal (vă recomand laptele de cocos)
• 1 pahar de fulgi de ovăz integrali (vi-i recomand pe aceștia fără gluten pentru terci)
• 2 lingurițe de semințe de chia (vi le recomand pe acestea la ofertă)
• 1 măr mare
• 1 mână de nuci
• 2 linguri de stafide
• 1 linguriță de scorțișoară (v-o recomand pe aceasta autentică la ofertă)
• 1 linguriță de esență de rom
• îndulcitor după gust: zahăr de cocos, stevia, eritritol
Mod de preparare
Curățați mărul de coajă și dați-l prin răzătoarea cu găuri mari, direct în crăticioara în care veți fierbe ovăzul.
Cumpără fulgi de ovăz integrali fără gluten
Adăugați laptele, fulgii de ovăz, semințele de chia, stafidele, nucile, scorțișoara, esența de rom și îndulcitorul. Amestecați bine și puneți pe foc.
Fierbeți la foc redus circa 5 minute. Trebuie să arate ca un terci cremos. Țineți cont de faptul că după răcire se mai îngroașă. Gustați dacă este suficient de dulce.
Cumpără pachet fulgi de ovăz și semințe de chia
Terciul de ovăz se toarnă în boluri și se servește cald, sau rece, de la frigider, cu lingurița. Este bun ca atare, sau cu puțină dulceață fără zahăr pe deasupra.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ovăz, pe care vă recomand să le încercați:
Turtă dulce de post din ovăz și curmale – fără zahăr și ulei
Prăjitură la cană din banană și ovăz în 5 minute! – fără ouă, lactate sau zahăr
Pâine din ovăz fără gluten – rețetă simplă și reușită
Fursecuri crocante din ovăz și măr – rețetă de post, fără zahăr și făină de grâu
Ovăz integral cu nuci, fără zahăr – mic-dejun sau gustare sățioasă, bogată în fibre
Sursă articol: Paudel D, Dhungana B, Caffe M, Krishnan P. A Review of Health-Beneficial Properties of Oats. Foods. 2021 Oct 26;10(11):2591. doi: 10.3390/foods10112591. PMID: 34828872; PMCID: PMC8625765.