Cel mai simplu tort de ciocolată – la rece, fără zahăr, făină, ouă sau lapte
Acesta este unul din cele mai simple torturi pe care îl veți face vreodată! Se prepară doar din 4 ingrediente.
Diferă de torturile tradiționale prin faptul că nu are blat copt, nici creme sofisticate.
Nu conține zahăr, făină, ulei, ouă sau alte ingrediente clasice. Este un desert care poate fi inclus în dieta adulților și copiilor cu intoleranțe sau alergii alimentare.
Cuprins
Tort de ciocolată cu quinoa – rețetă
Ingrediente pentru bază
• 80 g de ciocolată (v-o recomand pe aceasta fără zahăr)
• 10 g de unt de arahide (vi-l recomand pe acesta fără zahăr și ulei)
• 18 g de quinoa expandată (v-o recomand pe aceasta)
Ingrediente pentru cremă
• 100 g de ciocolată
• 100 g de piure de mere (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
Mod de preparare
Pentru a prepara baza tortului, care înlocuiește blatul clasic, rupeți ciocolata bucăți și puneți-o într-un bol termorezistent.
Adăugați untul de arahide și topiți la bain-marie, până când ciocolata devine lichidă. Amestecați bine și adăugați quinoa expandată.
Amestecați și transferați compoziția într-o mică rotundă (inel culinar) de 12 cm. tapetată cu hârtie de copt. Distribuiți compoziția uniform, inclusiv pe pereții formei. Dați tava în frigider până pregătiți crema.
Topiți ciocolata la bain-marie și adăugați piureul de mere. Omogenizați crema. Turnați-o în formă și nivelați. Puteți adăuga deasupra puțin din compoziția cu quinoa, din loc în loc, pentru a crea un decor.
Dați tortul în frigider și lăsați-l câteva ore sau peste noapte. Scopul este ca ciocolata să devină fermă și să puteți tăia tortul.
Desfaceți inelul și scoateți tortul din formă. Fiind un tort mic, se poate tăia felii mai grosuțe.
Țineți cont totuși că ciocolata are multe calorii. De aceea este indicat să îl serviți doar ca desert și doar ocazional. Se păstrează în frigider și se consumă în 3-4 zile.
Note și sugestii
Untul de arahide poate fi înlocuit cu tahini sau unt de migdale.
De asemenea, quinoa expandată poate fi înlocuită cu alte cereale expandate, precum mei, orez integral expandat sau hrișcă integrală expandată.
Piureul de mere se poate obține în casă din mere fierte sau coapte și pasate fin cu blenderul.
Sau puteți folosi gem de mere sau nectar de mere. O alternativă ar fi alte tipuri de piure de fructe moi (banane, piersici, caise, prune, mango, etc).
Cumpără nectar de măr și gutui fără zahăr
Tortul poate fi făcut și sub formă de batoane, dacă folosiți o tavă pătrată sau dreptunghiulară.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de tort asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Tort de mere și banane de post, fără coacere – fără zahăr, gluten, ulei
Tort de post fără zahăr – fără făină de grâu sau ulei (doar 5 ingrediente!)
Tort de ciocolată fără coacere (vegan – fără lapte sau ouă)
Tort de morcov – fără zahăr, fără făină, fără ulei, fără foc
Sursă rețetă: Senza Buono, La crostata senza cottura che aspettavi – vegan senza glutine: https://www.instagram.com/p/C-YQcAgMPzJ/?e=e7bc52da-e535-4b89-be1b-40452b79da7d&g=5