Chiftele cu dovleac – o rețetă obligatorie în acest sezon!
Chiftelele cu dovleac pot fi o descoperire inedită pentru mulți. Acest fruct nu se pretează doar la salate și plăcinte sau gem, ci și la preparate savuroase.
Din dovleac ras putem prepara nu doar prăjituri, ci și chiftele. În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă simplă de chiftele cu dovleac. Se face din ingrediente minime, ușor de obținu. Profitați din plin de sezonul dovleacului.
Cuprins
Beneficiile consumului de dovleac
Acest aliment are deopotrivă valoare nutrițională și medicinală. Atât pulpa, cât și semințele și chiar coaja de dovleac sunt comestibile și bogate în nutrienți.
Conțin proteine, carbohidrați, acizi grași mononesaturați și polinesaturați, carotenoide, alcaloizi, flavonoide, tocoferoli, triptofan și alți compuși fitochimici importanți.
Potrivit studiilor, dovleacul are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, antioxidante, antidiabetice, anticancerigene și anti-ulceroase.
Ajută la vindecarea rănilor și afecțiunilor prostatei.
Chiftele cu dovleac – rețetă
Ingrediente
• 600 g de dovleac
• 2 ouă
• ½ ceapă
• 2 căței de usturoi
• 3-4 linguri de făină de porumb
• 1 legătură de pătrunjel
Mod de preparare
Dovleacul se curăță de coajă, se înlătură interiorul cu semințe și se spală. Se taie bucăți și se dă prin răzătoarea cu găuri mari.
Ceapa se decojește și se dă și ea prin răzătoare. Usturoiul se toacă fin, la fel și pătrunjelul. Amestecați toate ingredientele într-un bol. Ouăle se bat separat și se adaugă în compoziție.
Se pune făina, sarea și condimentele. Se amestecă bine cu o lingură, sau cu mâna, pentru a verifica dacă este potrivită consistența.
Încingeți puțin ulei în tigaie. Luați câte o lingură de compoziție și modelați-o cu palmele. Puteți forma chiftele mai mici sau mai mari.
Se dau apoi prin făină de porumb amestecată cu puțină sare și eventual ceva mirodenii. Se acoperă complet cu făină, inclusiv pe margini.
Chiftelele de dovleac se prăjesc în uleiul încins pe ambele părți, până se rumenesc ușor. Le puteți servi calde sau reci. Sunt gustoase în ambele forme.
Acompaniați-le cu un sos de iaurt și mărar, cu o salată de roșii sau de verdețuri. Pot fi servite de asemenea cu o porție de piure, orez, cu murături, ketchup sau sos de roșii și usturoi.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac, pe care vă recomand să le încercați:
Chec cu dovleac și făină de hrișcă, îndulcit în mod natural
Curry de linte și dovleac – mâncare indiană rapidă fără ulei, nutritivă și sățioasă!
Gem de dovleac cu mere – rețetă fără zahăr
Prăjitură cu dovleac și gust de ciocolată – rețetă de post fără zahăr, gluten, ulei
Lipii din semințe de dovleac – fără gluten, ulei, drojdie
Surse articol:
1. Batool M, Ranjha MMAN, Roobab U, Manzoor MF, Farooq U, Nadeem HR, Nadeem M, Kanwal R, AbdElgawad H, Al Jaouni SK, Selim S, Ibrahim SA. Nutritional Value, Phytochemical Potential, and Therapeutic Benefits of Pumpkin (Cucurbita). Plants (Basel). 2022 May 24;11(11):1394. doi: 10.3390/plants11111394. PMID: 35684166; PMCID: PMC9182978.
2. Yadav M, Jain S, Tomar R, Prasad GB, Yadav H. Medicinal and biological potential of pumpkin: an updated review. Nutr Res Rev. 2010 Dec;23(2):184-90. doi: 10.1017/S0954422410000107. PMID: 21110905.
3. Przepisy od Katarzyny: https://www.youtube.com/watch?v=vLXmngDiwec&ab_channel=PrzepisyodKatarzyny