Salată de mazăre cu brânză și maioneză – sursă generoasă de proteine, fibre și antioxidanți
Salata de mazăre cu brânză și maioneză are textură, dar și finețe. Este sățioasă și nutritivă, dar totodată plină de arome și foarte gustoasă.
Rețeta pare a fi o variantă mai simplă a salatei boeuf, pe care o pregătim de obicei cu ocazia sărbătorilor.
Dacă nu ați încercat versiunea asta, ar trebui să îi dați o șansă. Se pot adăuga și alte ingrediente, sau se poate exclude brânza, de exemplu, dacă nu vă place.
Iar dacă aveți intoleranță la ouă, eliminați ouăle și optați pentru o maioneză vegană. În acest fel va fi o mâncare potrivită și pentru zilele de post.
Cuprins
Beneficiile consumului de mazăre
Pentru această rețetă puteți folosi mazăre proaspătă, mazăre congelată sau mazăre gata fiartă, la conservă.
Această leguminasă este o sursă bogată de proteine și nutrienți. Conține fibre, vitamine, minerale și compuși fitochimici, precum polifenoli. Aceștia din urmă au activitate antioxidantă și anticancerigenă.
Saponinele din mazăre au efect hipocolesterolemiant. Fibrele sunt cele care îmbunătățesc funcția gastrointestinală și reduc durata de digerare a amidonului. Astfel se explică de ce mazărea are un indice glicemic redus.
Oligozaharidele exercită efecte prebiotice în intestinul gros.
Salată de mazăre cu maioneză – rețetă
Ingrediente
• 420 g de mazăre fiartă (v-o recomand pe aceasta ecologică, la preț bun)
• 3 ouă fierte
• 150 g de brânză
• 150 g de maioneză
• 1/2 ceapă
• sare și piper, după gust
Mod de preparare
Fierbeți ouăle tari. Preparați și maioneza, în caz că nu o aveți deja făcută. Dacă folosiți mazăre din conservă, turnați-o într-o sită și clătiți-o cu apă curată.
Scurgeți-o bine și puneți-o într-un bol. Brânza se taie cubulețe mici. Ouăle fierte se toacă mărunt, iar ceapa solzișori sau fin, după preferință.
Adăugați toate ingredientele peste mazăre și amestecați cu grijă, să nu sfărâmați boabele de mazăre. La final se adaugă maioneza, sare și condimente, după gust. Omogenizați ușor salata.
Se poate servi imediat. Dacă rămâne, păstrați-o într-un bol din sticlă, în frigider. Consumați salata de mazăre în termen de 2-3 zile.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu mazăre, pe care vă recomand să le încercați:
Mâncărică de mazăre și cartofi – rețetă de post, fără ulei
Pate de mazăre fără ulei – doar 2 ingrediente principale
PATEU de MAZĂRE și AVOCADO – o rețetă HRĂNITOARE, care ajută la scăderea COLESTEROLULUI
Paste cu sos de mazăre și busuioc – rețetă de post
Surse articol:
1. Jessy Tastic, Green pea salad with cheddar cheese, All Recipes: https://www.allrecipes.com/recipe/240465/green-pea-salad-with-cheddar-cheese/
2. Dahl WJ, Foster LM, Tyler RT. Review of the health benefits of peas (Pisum sativum L.). Br J Nutr. 2012 Aug;108 Suppl 1:S3-10. doi: 10.1017/S0007114512000852. PMID: 22916813.