Bomboane din cacao – desert la rece fără zahăr, făină, ulei, lactoză
Un desert rapid pe care îl puteți pregăti pentru voi și pentru cei mici, sunt aceste bomboane din cacao. Se prepară la rece, fără, zahăr, făină, ouă sau lactate.
Din acest punct de vedere pot fi consumate și de cei care au diferite intoleranțe sau alergii alimentare. Vă recomand să le încercați cu proxima ocazie.
Cuprins
Beneficiile consumului de cacao
Aceste bomboane din cacao sunt bogate în antioxidanți. Pudra de cacao naturală este o sursă generoasă de flavonoide. Aceste substanțe se găsesc în fructe, legume, cereale, nuci, semințe, flori și plante medicinale.
Cumpara cacao crudă, ecologică
Este important să le consumăm zilnic, deoarece ne aduc numeroase beneficii. În primul rând, aceste molecule activează căi antioxidante care produc un efect antiinflamator. Inhibă secreția unor enzime care atenuează reacțiile inflamatorii din corp.
Studiile au arătat că flavonoizii ne apără de cancere, infecții, boli neurologice și inflamatorii, precum boala inflamatorie intestinală, boala pulmonară obstructivă, artrita, Alzheimer, ateroscleroza, bolile cardiovasculare și cancerele. Au efect antiviral, cardoprotector și neuroprotector.
În pudra de cacao se găsesc și alte substanțe nutritive valoroase, precum magneziu, fier, potasiu, triptofan, polifenoli, catechine, epicatechine. Fibrele din cacao susțin tranzitul intestinal și combat constipația.
Să nu uităm că ciocolata a fost asociată cu o stare de bine. Asta deoarece boabele de cacao stimulează producția de serotonină și endorfine. Acești nutrotransmițători îmbunătățesc starea de spirit și scad nivelul de stres.
Cacaoa ne oferă teobromină, un compus care crește nivelul de energie și vitalitate.
Bomboane din cacao – rețetă
Ingrediente
• 100 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta)
• 20 g de pudră de cacao (v-o recomand pe aceasta crudă, ecologică)
• 1 lingură de ulei de cocos (vi-l recomand pe acesta dezodorizat)
• 2 linguri de miere sau fructe pasate
Mod de preparare
Amestecați mierea cu uleiul de cocos într-un bol. Adăugați făina de migdale și pudra de cacao și amestecați bine. Trebuie să rezulte o pastă groasă, ca un aluat modelabil.
Dacă este prea moale, mai adăugați făină de migdale. Dacă este prea tare, mai puneți ulei sau miere. Luați câte o bucățică de aluat și formați biluțe. Le puteți face mai mici sau mai mari, după preferință.
La final, bomboanele create se pot tăvăli prin pudră de cacao, fulgi de cocos, făină de cocos sau migdale măcinate.
Note și sugestii
Dacă nu aveți făină de migdale, puteți folosi migdale măcinate fin în robot. Nu le mixați prea mult, deoarece riscați să le transformați în pastă.
Uleiul de cocos este opțional, însă ajută bomboanele să devină mai ferme după răcire.
Pudra de cacao poate fi înlocuită cu pudră de roșcove. Aceasta din urmă este mai potrivită pentru dulciurile celor mici, deoarece nu conține cofeină și nu dă agitație. Totodată, este mai dulce la gust și are numeroase minerale și vitamine.
Mierea poate fi înlocuită în această rețetă cu sirop de curmale, sirop de arțar, piure de mere, banane pasate sau cu dulceață fără zahăr.
Ajustați cantitatea pentru a obține un aluat de consistență tare, ușor de modelat în bomboane. Vă puteți juca ușor cu ingredientele, creând diferite rețete.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Bomboane din tahini și cacao – gustare dulce fără zahăr
Bomboane din nucă și miere – desert rapid la rece
Bomboane de cocos vegane – un dulce natural, fără zahăr, făină, ulei
Bomboane crocante, din ciocolată neagră și susan – o combinație cuceritoare!
Surse articol:
1. Panche AN, Diwan AD, Chandra SR. Flavonoids: an overview. J Nutr Sci. 2016 Dec 29;5:e47. doi: 10.1017/jns.2016.41. PMID: 28620474; PMCID: PMC5465813.
2. Ullah A, Munir S, Badshah SL, Khan N, Ghani L, Poulson BG, Emwas AH, Jaremko M. Important Flavonoids and Their Role as a Therapeutic Agent. Molecules. 2020 Nov 11;25(22):5243. doi: 10.3390/molecules25225243. PMID: 33187049; PMCID: PMC7697716.
3. Al-Khayri JM, Sahana GR, Nagella P, Joseph BV, Alessa FM, Al-Mssallem MQ. Flavonoids as Potential Anti-Inflammatory Molecules: A Review. Molecules. 2022 May 2;27(9):2901. doi: 10.3390/molecules27092901. PMID: 35566252; PMCID: PMC9100260.