Chec cu dovleac fără zahăr și făină – rețetă diabet, dieta ketogenică
Acum în plin sezon de dovleac, împărtășesc cu voi o rețetă inedită. Acest chec cu dovleac nu conține niciun gram de făină de grâu, zahăr sau ulei rafinat.
Are o textură echilibrată, nici uscată, nici prea umedă. Miezul poate fi situat undeva între cel de pâine și negresă.
Rețeta poate fi folosită de persoanele care au diabet sau intoleranță la gluten, sau de cei care urmează o cură de slăbire în cadrul dietei keto.
Cuprins
Chec cu dovleac – rețetă
Ingrediente (pentru 10 felii)
• 140 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta)
• 2 linguri de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta)
• 2 lingurițe de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• 4 ouă mari
• 250 g de piure de dovleac sau gem de dovleac
• 5 linguri de unt topit
• 100 g de eritritol (green sugar sau stevia după gust)
• 1 linguriță de mirodenii
• 1 linguriță de esență de vanilie (v-o recomand pe aceasta naturală)
• ½ linguriță de scorțișoară
• 1 praf de sare
Ingrediente pentru glazură
• 220 g de cremă de brânză
• 60 g de îndulcitor pudră
• ½ esență de vanilie
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Tapetați o tavă de chec sau de pâine cu hârtie de copt. Dacă vă doriți un chec mai înalt, optați pentru o tavă mai micuță (circa 22 x 12 cm).
Într-un bol încăpător, amestecați ingredientele uscate: făina de migdale, făina de cocos, praful de copt, îndulcitorul și mirodeniile. Amestecați bine cu un tel.
Într-un alt vas, combinați ouăle cu untul topit, piureul de dovleac și esența de vanilie. Adăugați acest amestec în ingredientele uscate și amestecați bine compoziția, până dispar toate cocoloașele.
Transferați aluatul în tavă și distribuiți-l uniform cu o paletă. Nivelați la suprafață și bateți tava de masă de câteva ori, ca să iasă golurile de aer.
Dați tava în cuptor pentru circa 45-50 de minute. În cazul în care cuptorul vostru arde de sus, pe la jumătatea timpului de coacere se poate acoperi tava cu folie de aluminiu.
Acest lucru va permite checului să se coacă în interior fără să se rumenească prea repede la suprafață. Checul este gata când scobitoarea iese curată.
Checul se taie după ce s-a răcit complet. Dacă vreți, îl puteți decora cu o cremă de brânză pe deasupra.
Amestecați crema de brânză cu îndulcitorul și esența de vanilie într-un bol, cu un tel mic, pentru a obține o cremă fină.
Aceasta se întinde peste checul răcit, ca o glazură.
Informații nutriționale
O felie din acest chec are în jur de:
• 276 de calorii
• 25 g de grăsimi
• 8 g de proteine
• 23 g de carbohidrați totali
• 6 g de carbohidrați neți
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu dovleac, pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură cu dovleac fără cuptor – fără zahăr și făină de grâu!
Prăjitură cu dovleac, ovăz și curmale – fără zahăr, lactoză, ouă, ulei sau făină
Tartă cu dovleac și mere, cu fulgi de ovăz – fără zahăr și făină
Prăjitură cu dovleac și gust de ciocolată – rețetă de post fără zahăr, gluten, ulei
Sursă rețetă: Low Carb Love, Pumpkin cream cheese loaf: https://www.youtube.com/watch?v=NG6eB_u4I8s&ab_channel=LowCarbLove / https://www.lowcarblove.com/blog/pumpkin-cream-cheese-loaf