Mâncărică de mazăre și cartofi – rețetă de post, fără ulei
Mazărea poate fi foarte gustoasă dacă știi să o gătești cum trebuie. În rândurile de mai jos veți găsi o rețetă deosebit de simplă, dar reușită.
Combinația de ingrediente scoate în evidență tot ce-i mai bun din mazăre, de la gust până la textură.
Mi-a plăcut ideea acestui preparat deoarece nu conține niciun strop de ulei. Rețeta a fost publicată într-o carte care se numește „100 de Mâncăruri de post fără ulei”, apărută la Editura „Ortodoxia”.
Cartea conține numeroase rețete de ciorbe, supe, salate, mâncăruri și deserturi gustoase, toate fără ulei.
Uleiul este una din cele mai concentrate surse de calorii. Sunt 885 kcal per suta de grame. Iată de ce este bine să mai facem câte o pauză de la uleiuri și grăsimi în dieta săptămânală.
Cuprins
Mâncărică de mazăre fără ulei – rețetă
Ingrediente
• 250 g de mazăre uscată sau gata fiartă (v-o recomand pe aceasta ecologică, la preț bun)
• 2 morcovi
• 2-3 cartofi medii
• 1 ceapă mare
• 2-3 frunze de dafin
• 2 lingurițe de ierburi de provence (condimente italienești) (vi le recomand pe acestea)
• 1 linguriță de usturoi granulat
• ½ linguriță de turmeric praf
• ½ linguriță de piper
Mod de preparare
Mazărea se spală și se lasă la înmuiat într-un litru de apă rece. A doua zi, se clătește și se pune într-o cratiță.
Se adaugă 2 litri de apă curată și se fierbe la foc domol, până când se înmoaie. Între timp, pregătiți celelalte ingrediente.
Decojiți ceapa, cartofii și morcovii. Ceapa se taie mărunt, cartofii cubulețe, iar morcovii la fel.
Introduceți blenderul vertical în cratița cu mazărea fiartă și pasați-o (nu chiar de tot). Adăugați ceapa tocată, cuburile de cartofi și morcovi. Puneți sare și frunzele de dafin. Amestecați și fierbeți supa sub capac la foc mic.
Între timp, puneți toate condimentele într-o tigaie încinsă cu puțin ulei. Se călesc circa 2 minute.Când legumele din supă s-au înmuiat, se adaugă condimentele călite. Amestecați și stingeți focul.
Cumpără amestec de condimente Provence
Lăsați supa cu capacul pus încă 20-30 de minute. Se servește apoi în boluri, cu crutoane, pesmet, pâine sau lipie.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu mazăre, pe care vă recomand să le încercați:
Pate de mazăre fără ulei – doar 2 ingrediente principale
Salată de mazăre și ciuperci – o sursă valoroasă de proteine în post
Dovlecei cu mazăre la cuptor (sau dovlecei „grecești”) – mâncare de post
Mâncare de mazăre, conopidă și cartofi – rețetă de post
Sursă rețetă: Natalia Lozan, Ciorbă de mazăre, 100 de Mâncăruri de post fără ulei, București, Editura Ortodoxia, pp. 8-9