Salată de ardei copți – o garnitură savuroasă pe care o poți prepara atât vara cât și iarna
Această salată de ardei copți face parte dintr-o colecție de salate adunate din toate colțurile lumii. Rețetele sunt publicate într-o carte care se numește „Cele mai Delicioase 45 Rețete de Salate”.
Fiecare salată are gustul, aroma și culorile ei. Unele rețete sunt foarte simple și se fac din ingrediente naturale, ușor accesibile. Asta însă nu le face mai puțin gustoase sau reușite. Dimpotrivă.
Salata de ardei copți este ușor de preparat de către noi, românii, deoarece ingredientele sunt deseori folosite în bucătăria noastră tradițională.
Toate gospodinele care „se respectă” coc ardei, vinete, gogoșari și pun peste iarnă sau fac din ele diferite rețete de zacuscă și conserve.
Această salată poate fi pregătită atât în sezonul ardeilor, cât și iarna, din legumele puse la congelator în timpul verii.
Cuprins
Salată de ardei copți – rețetă
Ingrediente
• 1 kg de ardei kapia
• 2 cepe
• 4 linguri de ulei
• 1 linguriță de zahăr
• oțet de mere
• pătrunjel verde
• sare, după gust
Mod de preparare
Ardeii se spală bine și se șterg de apă. Se pun apoi la copt – fie pe grătar, pe grill, în cuptor sau în friteuza cu aer cald. Alegeți varianta cea mai convenabilă pentru voi.
Ardeii copți se pun fierbinți într-o cratiță și se presară sare peste ei. Se pune capacul și se lasă la răcorit. Sarea ajută la înmuierea cojii, astfel că ardeii se vor curăța mai ușor. Decojiți ardeii și înlăturați cotoarele cu semințe.
Dacă aveți ardei copți în congelator puși din timpul verii, îi puteți folosi pe aceia, sărind pașii de mai sus. Trebuie doar să-i lăsați la dezghețat și să îi scurgeți de zeamă.
Ardeii copți se taie fâșii late – mai mici sau mai mari, după preferință. Se pun într-un bol adânc. Cepele se curăță de coajă și se toacă mărunt sau solzișori. Se pun peste ardei și se amestecă ușor.
Într-un bol separat, omogenizați uleiul cu oțetul, sarea și zahărul. Turnați sosul obținut peste legume. Deasupra se adaugă pătrunjelul tocat mărunt. Se lasă să stea câteva ore la frigider, după care se servește.
Salata de ardei copți este mult mai gustoasă după ce stă la rece. O puteți consuma ca atare, sau ca garnitură – la orez, piure, friptură, pește, fasole, năut, tocăniță de cartofi etc.
Face o companie bună la orice mâncare gătită, înlocuind excelent murăturile.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu ardei, pe care vă recomand să le încercați:
Tocană de ardei copți cu ceapă și roșii
Pastă aperitiv din ardei, roșii și gogoșari – mai bună ca zacusca!
Piperchi țârghisiti – mâncare aromână din ardei, roșii și brânză
Pastă de ardei capia pentru iarnă, cu nuci și usturoi – rețetă libaneză, obligatoriu de încercat!
Sursă rețetă: Salată de ardei copți, Cele mai Delicioase 45 Rețete de Salate, Editura Erc Press, p. 5