Turtă dulce de post din ovăz și curmale – fără zahăr și ulei
O rețetă simplă de turtă dulce, pe care vă recomand să o încercați cu proxima ocazie! Se face doar din 6 ingrediente.
Nu conține ingrediente cu potențial alergen, precum ouă, lapte de vacă, gluten, nuci sau arahide.
Este nu doar delicioasă, ci și sățioasă, datorită conținutului bogat în fibre. Nu am folosit nici un îndulcitor, nici o aromă adițională, deoarece curmalele sunt suficiente în acest sens.
Cuprins
Turtă dulce de post din ovăz și curmale – rețetă
Ingrediente
• 240 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 30 g de făină de cocos (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 200 g de curmale fără sâmburi (vi le recomand pe acestea fără adaos de zahăr)
• 400 ml de lapte de soia neîndulcit (sau alt lapte vegetal)
• 1 lingură de tahini (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 1 lingură de praf de copt
Mod de preparare
Puneți laptele într-un ibric pe foc. Adăugați curmalele și când laptele s-a înfierbântat, stingeți focul. Lăsați fructele la înmuiat 15-20 de minute.
Puneți fulgii de ovăz în blender sau în râșnița electrică de cafea și măcinați-i fin sub formă de făină. Transferați-i într-un bol.
Turnați apoi în blender laptele și curmalele. Adăugați tahini și mixați până rezultă o compoziție fină, fără bucăți de curmale. Turnați-o peste făina de ovăz din bol. Adăugați făina de cocos și praful de copt. Amestecați bine.
Transferați aluatul într-o tavă de chec mai lată sau într-o tavă/formă mică pătrată sau dreptunghiulară, tapetată cu hârtie de copt.
Distribuiți uniform compoziția și dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 40 de minute. Turta dulce este gata când s-a rumenit puțin deasupra și a devenit fermă la atingere.
Faceți testul cu scobitoarea și dacă iese curată, înseamnă că prăjitura este gata. Așteptați să se răcorească și apoi o puteți porționa. Se taie în bucăți pătrate.
Această prăjitură simplă poate fi servită la micul-dejun, cu ceai, lapte sau cafea. Este bună și ca gustare sau desert.
O vor savura cu plăcere și copiii, deoarece are o dulceață aromată, datorată curmalelor. Are o textură umedă și seamănă cu turta dulce.
Note și sugestii
Tahini este opțional în această rețetă, la fel și făina de cocos. Dacă n-o aveți, folosiți doar făină de ovăz (cca. 270 de grame).
Compoziția poate fi coaptă și în forme de brioșe.
Cumpără tavă cu forme de brioșe
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri fără zahăr și gluten, pe care vă recomand să le încercați:
Turtă dulce de post – rețetă fără zahăr și fără gluten
Prăjitură cu cafea – vegană, fără zahăr și făină de grâu
Prăjitură de post din 3 ingrediente, fără zahăr și făină – chiar și un copil de 3 ani o poate prepara!
Prăjitură cu prune, nuci și ciocolată – vegană, fără zahăr și gluten
Prăjitură de mere fără zahăr, făină, ulei – rețetă rapidă, sănătoasă!
Sursă rețetă: Lic Veggie, Torta de dátiles: https://www.instagram.com/p/DBE4YEcSYiD/