Prăjitură cu cafea – vegană, fără zahăr și făină de grâu

Această prăjitură cu cafea este un desert sau o gustare sănătoasă și nutritivă, potrivită atât pentru adulți, cât și pentru copii. Se încadrează bine în regimurile fără gluten, lactoză și ouă.

Nu conțin nici zahăr rafinat, fiind îndulcită în mod natural cu fructe. Făina folosită la această rețetă este făina de mei. Aceasta este o sursă bogată de minerale – în special magneziu – care contribuie la alcalinizarea organismului.

Prajitura cu cafea – vegana, fara zahar si faina de grau

Imagine cu rol ilustrativ: Prajitura cu cafea – vegana, fara zahar si faina de grau

Meiul – bogat în minerale, fibre și proteine

Meiul este de altfel o sămânță (pseudo-cereală) foarte nutritivă. 100 de grame de mei fiert furnizează 3,5 g de proteine, 23 g de carbohidrați, 44 mg de magneziu, 1,3 g de fibre și 100 mg de fosfor.

Consumul de mei facilitează digestia. Ajută la reglarea tranzitului intestinal și a ritmului cardiac. Îmbunătățește sănătatea sistemului cardiovascular și dispoziția. Datorită triptofanului, reduce anxietatea și depresia.

Meiul scade riscul de diabet și ajută la controlul greutății corporale. Nu în ultimul rând, are efect antioxidant.

  Cumpără făină de mei fără gluten  

Faina integrala de mei fara gluten

Faina integrala de mei fara gluten

Făina de mei este potrivită atât pentru deserturi, cât și pentru mâncăruri sărate: produse de patiserie, clătite, brioșe, pâine, budincă, plăcintă, sosuri.

Prăjitură cu cafea din făină de mei – rețetă

Ingrediente

• 250 g de curmale fără sâmburi (vi le recomand pe acestea fără adaos de zahăr)
• 250 g de lapte fierbinte
• 60 g de ulei
• 250 g de făină de mei (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 1 lingură de cacao
• 1 linguriță de cafea instant
• 1 lingură de nuci sau alune
• 1 linguriță de praf de copt
• ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu, la ofertă)
• 1 praf de sare

Mod de preparare

Laptele se înfierbântă și se adaugă în el curmalele. Se lasă la înmuiat o oră. Se toarnă apoi amestecul în blender și se mixează bine, până rezultă o compoziție fină, fără bucăți de fruct.

Transferați pasta obținută într-un bol. Adăuugați uleiul și omogenizați. Incorporați făina de mei, trecută prin sită, apoi restul ingredientelor uscate: praful de copt, bicarbonatul și cafeaua.

  Cumpără făină de mei fără gluten  

Faina de mei fara gluten

Faina de mei fara gluten

Amestecați bine compoziția. Incorporați la final nucile mărunțite. Aluatul este puțin mai gros decât cel de chec.

Transferați-l într-o tavă medie, înăltuță, (pătrată sau dreptunghiulară), unsă cu ulei. Distribuiți aluatul uniform cu o paletă. Decorați cu bucăți de nuci sau alune la suprafață.

  Cumpără cartea 100 de Prăjituri fără zahăr  

100 de prajituri fara zahar

Se dă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Prăjitura se lasă la copt circa 30-40 de minute. Depinde de cuptorul fiecăruia.

Faceți testul cu o scobitoare pentru a vedea dacă s-a copt bine în interior. După ce s-a răcit, se taie pătrate medii. Se servește ca atare sau cu o glazură de ciocolată deasupra.

  Cumpără făină de mei fără gluten  

Faina mei fara gluten

Faina mei fara gluten

Este bună și cu dulceață sau gem. Această prăjitură poate fi consumată la micul-dejun, cu ceai, cafea sau lapte. Este de asemenea un desert sănătos sau o gustare hrănitoare pentru adulți și copii deopotrivă.

  Cumpără dulceață fără zahăr  

Dulceata fara zahar

Noutatea este că această prăjitură poate fi păstrată în frigider mult timp. Rezistă până la 2 săptămâni, într-un recipient de sticlă cu capac.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete cu mei pe care vă recomand să le încercați:

Pâine din mei 100% naturală – fără gluten, fără amidonuri
Budincă de mei fără zahăr (îndulcită cu banană)
Turte din mei – rețetă Oshawa
Tort de mere și mei – fără gluten și lactate, bogat în minerale
Budincă de mei dietetică, fără zahăr

Surse articol:

1. Eshal Cooks Up Fun, Dates cake – no sugar, no flour, no egg cake: https://www.youtube.com/watch?v=h-4vqGjCw2I&ab_channel=EshalCooksUpFun
2. Kim Chin, Danielle Dresden, What to know about millet, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/what-is-millet#possible-health-benefits

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.