Prăjitură din făină de ovăz și curmale – umedă, delicioasă, fără zahăr

Dacă sunteți în căutarea unui desert simplu și cât se poate de natural, vă recomand această prăjitură din ovăz și curmale.

Se prepară foarte repede, din ingrediente puține. Sunt 4 la număr, fără cele opționale.

prajitura cu ovaz si curmale

Imagine cu rol ilustrativ: prajitura cu ovaz si curmale

Prăjitura aceasta poate fi consumată și de persoanele care suferă de intoleranță la gluten, lactoză sau ouă. Nu conține făină de grâu, lactate sau ouă. Nu are nici măcar ulei în compoziție. Este potrivită și pentru copii.

Prăjitură cu ovăz și curmale – rețetă

Ingrediente

• 100 g de curmale (vi le recomand pe acestea la preț bun)
• 200 ml de lapte vegetal
• 130-140 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• ½ linguriță de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
• opțional: chipsuri de ciocolată, stafide sau nuci mărunțite

Mod de preparare

Începeți prin a preîncălzi cuptorul, la 200 de grade Celsius. Puneți laptele într-un ibric și încălziți-l. Stingeți focul și adăugați curmalele.

Lăsați-le la înmuiat câteva minute. Turnați laptele și curmalele în vasul blenderului și mixați până rezultă o compoziție omogenă.

 Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr: 

Dulciuri fara zahar

Transferați-o într-un bol. Adăugați praful de copt, apoi făina de ovăz treptat. Amestecați bine cu un tel. Ajustați cantitatea de făină în funcție de cât cere lichidul.

Trebuie să rezulte o compoziție grosuță, ca cea de chec. Incorporați bucățile de ciocolată sau nuci, dacă doriți.

Turnați aluatul într-o tavă de chec tapetată cu hârtie de copt. Dați-o în cuptorul preîncălzit. Coaceți prăjitura la 180 de grade Celsius circa 30 de minute.

Verificați dacă este gata inserând în mijloc o scobitoare. Aceasta trebuie să iasă cât uscată, deoarece prăjitura are mai degrabă o textură umedă decât pufoasă, datorită curmalelor.

Lăsați prăjitura la răcorit, apoi o puteți scoate din tavă. Se taie după ce s-a răcit, în pătrățele. Dacă o veți tăia felii, ca pe chec, este posibil să se rupă deoarece este fragedă.

Cumpără cartea: Spune Nu zaharului

Note și sugestii

În compoziția acestei prăjituri puteți adăuga diferite arome – scorțișoară, vanilie, rom, coajă rasă de portocale sau lămâie.

Înainte de a turna aluatul în tavă, gustați să vedeți dacă este suficient de dulce. În  caz contrar, puteți adăuga puțin îndulcitor non-caloric, precum stevia, green sugar sau eritritol.

Dacă nu aveți neapărat probleme cu glicemia, se poate folosi și zahărul de cocos, care este un zahăr natural, extrast din nectarul florilor de cocos.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri fără zahăr și gluten, pe care vă recomand să le încercați:

Chec de post cu nuci, fără zahăr – rețetă din bucătăria indiană
Prăjitură la tigaie din ouă și banane – niciun gram de zahăr și făină
Brioșe îndulcite natural 100% – fără zahăr, făină sau ulei!
Negresă umedă fără zahăr, făină sau ulei –  cu un ingredient surpriză!

Sursă rețetă: Lic Veggie, Torta de dátiles: https://www.instagram.com/p/DBE4YEcSYiD/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.