Ciorbă ardelenească de văcuță cu smântână

Ciorba de vită este o mâncare ardelenească, îndrăgită în multe zone ale țării. Se face din oase de vită și rasol de văcuță (picior de vită).

De regulă se adaugă morcov, cartofi și rădăcinoase, tăiate cubulețe. Carnea se fierbe separat, se desface de pe oase și se pune la fiert cu legumele.

Ciorba ardeleneasca de vita cu smantana

Ciorba ardeleneasca de vita cu smantana

Această ciorbiță este deosebit de gustoasă, mai ales dacă o dregeți cu smântână și/sau ou.

Ciorbă ardelenească de văcuță cu smântână – rețetă

Ingrediente

  • 2 oase de vită
  • 500 g de rasol de vită
  • 2 cartofi
  • 2 morcovi
  • 1 rădăcină de păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • ½ țelină
  • 1 lingură de bulion sau pastă de roșii
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2 foi de dafin
  • 1 linguriță de boia
  • 1 linguriță de chimen
  • 1 linguriță de cimbru
  • 1 linguriță de piper boabe
  • 1 lingură de ulei
  • apă
  • sare

Ingrediente opționale

  • borș sau suc de lămâie, după gust
  • smântână
  • ou

 Mod de preparare

Oasele și rasolul de vită se fierb într-o cratiță cu apă, sare, boabe de piper și chimen. Fierbeți la foc mic, sub capac, până când carnea devine fragedă, circa 40 de minute.

Colectați spuma care se formează deasupra și înlăturați-o. Când rasolul a fiert bine, se scoate din zeamă împreună cu oasele, pe o farfurie.

Se ia carnea de pe oase și se taie bucăți mici. Supa se strecoară și se lasă la răcit.

Ciorba ardeleneasca de vita

Ciorba ardeleneasca de vita

Puneți uleiul la încins într-o cratiță mare. Se călesc morcovii tăiați cubulețe. După 4 minute se adaugă supa de vită, carnea de vită, ceapa, cartofii, rădăcinoasele și celelalte legume tăiate cubulețe.

  Cumpără cartea   

Jamila Cuisine - cele mai iubite retete

Jamila Cuisine – cele mai iubite retete

Se pun condimentele și apă, dacă vreți să faceți mai multă. Se pune capacul și se fierbe la foc redus circa 20 de minute.

Ciorba vacuta

Ciorba vacuta

Se pune bulionul și borșul sau sucul de lămâie. Se amestecă și se mai fierbe câteva minute.

  Cumpără cartea   

Savoarea bucatariei manastiresti

Savoarea bucatariei manastiresti

La final se poate adăuga smântână amestecată cu ou. Se temperează cu puțină supă și se adaugă în cratiță. Gustați dacă mai este nevoie de sare sau condimente.

Ciorba de vita ardeleneasca

Ciorba de vita ardeleneasca

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:

Ciorbă din burtă de somon afumat
Ciorbă de spanac și ou ca în Ardeal
Ciorbă lipovenească din varză și sfeclă
Ciorbă de dovlecei, dreasă cu ou și iaurt

Sursă rețetă: So delicious, Ciorbă de vită ardelenească: https://sodelicious.ro/retete/ciorba-de-vita-ardeleneasca/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.