Prăjitură de post cu foi fragede și gem (+ variantă fără zahăr)
Prăjitura aceasta cu foi fragede de post și gem este atât de simplă și rapid de făcut în casă încât veți rămâne surprinși.
Este o rețetă tradițională, pe care multe gospodine o cunosc și o prepară deseori.
De altfel, este ușor de reținut, deoarece se folosește o cantitate egală de ulei, zahăr și apă. Chiar dacă nu conține ouă și lactate, această prăjitură iese incredibil de bună.
Foile sunt fragede, moi și aromate, mai ales dacă folosiți un gem bun. Dacă nu știți rețeta, vă recomand să o încercați.
Cuprins
Prăjitură de post cu foi fragede și gem – rețetă
Ingrediente
- 11 linguri de ulei
- 11 linguri de zahăr sau 17 linguri de eritritol (vi-l recomand pe acesta la ofertă)
- 11 linguri de apă minerală
- 1 vârf de cuțit de sare
- ½ pliculeț de praf de copt (vi-l recomand pe acesta fără gluten)
- făină cât cuprinde
- 200-300 g de gem (vă recomand aceste sortimente de dulceață fără zahăr)
Mod de preparare
Puneți uleiul, apa și zahărul sau îndulcitorul într-un bol adânc. Amestecați bine cu un tel. Incorporați apoi făina. Adăugați sarea și praful de copt.
Amestecați cu telul la început, apoi frământați cu mâna. Trebuie să rezulte un aluat ferm, care nu se mai lipește de mâini. Se poate lăsa la rece 30 de minute, sau se poate folosi imediat.
La această prăjitură am folosit gem de gutui și mere. Acesta i-a dat o aromă deosebită.
Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr:
Aluatul se împarte în două bucăți egale. Se ia prima bucată și se întinde cu sucitorul pe masă într-o foaie mare cât tava întinsă a cuptorului. Dacă e nevoie, ajutați-vă de puțin ulei.
Se rulează pe sucitor și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt. Se întinde gemul într-un strat uniform, pe toată suprafața.
Întindeți a doua foaia la aceeași dimensiune ca și prima. Așezați-o peste gem, acoperindu-l bine. Înțepați foaia de deasupra cu furculița, ca să nu se umfle pe alocuri, ci să crească uniform.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Când s-a înfierbântat, se dă tava înăuntru. După 10 minute se scade puțin temperatura. Prăjitura se coace circa 40-45 de minute, sau până când foile cresc bine și se rumenesc ușor deasupra.
Se lasă să se răcească de tot și abia apoi se taie. O puteți porționa în pătrate sau romburi.
Dacă este vară, se păstrează la frigider, într-o caserolă din sticlă cu capac. Astfel se va menține fragedă.
Note și sugestii
În aluat se pot adăuga anumite arome, precum pudră de scorțișoară, anason sau nucșoară, esență de vanilie sau rom, coajă rasă de lămâie sau portocală etc.
Dar dacă folosiți un gem care este deja aromat, precum gem de gutui sau de prune, nu mai este nevoie de arome suplimentare.
În loc de gem se pot folosi fructe călite, precum mere, gutui, pere etc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri cu gem pe care vă recomand să le încercați.
Prăjitură cu foi de napolitană, cu gem și nucă (rețetă video)
Prăjitură cu aluat ras și gem – în varianta de post
Prăjitură de post cu prune și blat din biscuiți – fără zahăr adăugat