Prăjitură de post cu foi fragede și gem (+ variantă fără zahăr)

Prăjitura aceasta cu foi fragede de post și gem este atât de simplă și rapid de făcut în casă încât veți rămâne surprinși.

Este o rețetă tradițională, pe care multe gospodine o cunosc și o prepară deseori.

Prajitura cu foi si gem

Prajitura cu foi si gem

De altfel, este ușor de reținut, deoarece se folosește o cantitate egală de ulei, zahăr și apă. Chiar dacă nu conține ouă și lactate, această prăjitură iese incredibil de bună.

Foile sunt fragede, moi și aromate, mai ales dacă folosiți un gem bun. Dacă nu știți rețeta, vă recomand să o încercați.

Prăjitură de post cu foi fragede și gem – rețetă

Ingrediente

Mod de preparare

Puneți uleiul, apa și zahărul sau îndulcitorul într-un bol adânc. Amestecați bine cu un tel. Incorporați apoi făina. Adăugați sarea și praful de copt.

Aluat prajitura cu foi si gem

Aluat prajitura cu foi si gem

Amestecați cu telul la început, apoi frământați cu mâna. Trebuie să rezulte un aluat ferm, care nu se mai lipește de mâini. Se poate lăsa la rece 30 de minute, sau se poate folosi imediat.

Prajitura cu foi si gem

Prajitura cu foi si gem

La această prăjitură am folosit gem de gutui și mere. Acesta i-a dat o aromă deosebită.

 Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr: 

Dulciuri fara zahar

Aluatul se împarte în două bucăți egale. Se ia prima bucată și se întinde cu sucitorul pe masă într-o foaie mare cât tava întinsă a cuptorului. Dacă e nevoie, ajutați-vă de puțin ulei.

Prajitura cu foi si gem reteta

Prajitura cu foi si gem reteta

Se rulează pe sucitor și se așează în tava tapetată cu hârtie de copt. Se întinde gemul într-un strat uniform, pe toată suprafața.

  Cumpără dulceață fără zahăr  

Dulceata fara zahar

Întindeți a doua foaia la aceeași dimensiune ca și prima. Așezați-o peste gem, acoperindu-l bine. Înțepați foaia de deasupra cu furculița, ca să nu se umfle pe alocuri, ci să crească uniform.

Prajitura cu foi si gem fara zahar

Prajitura cu foi si gem fara zahar

Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Când s-a înfierbântat, se dă tava înăuntru. După 10 minute se scade puțin temperatura. Prăjitura se coace circa 40-45 de minute, sau până când foile cresc bine și se rumenesc ușor deasupra.

Prajitura cu gem

Prajitura cu gem

Se lasă să se răcească de tot și abia apoi se taie. O puteți porționa în pătrate sau romburi.

Dacă este vară, se păstrează la frigider, într-o caserolă din sticlă cu capac. Astfel se va menține fragedă.

Note și sugestii

În aluat se pot adăuga anumite arome, precum pudră de scorțișoară, anason sau nucșoară, esență de vanilie sau rom, coajă rasă de lămâie sau portocală etc.

Dar dacă folosiți un gem care este deja aromat, precum gem de gutui sau de prune, nu mai este nevoie de arome suplimentare.

În loc de gem se pot folosi fructe călite, precum mere, gutui, pere etc.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de prăjituri cu gem pe care vă recomand să le încercați.

Prăjitură cu foi de napolitană, cu gem și nucă (rețetă video)
Prăjitură cu aluat ras și gem – în varianta de post
Prăjitură de post cu prune și blat din biscuiți – fără zahăr adăugat

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.