Plăcinte rulate, cu brânză sărată sau iute – rețetă din Moldova
Plăcintele cu brânză sărată sau iute sunt deosebit de gustoase și preferate de mulți în locul celor cu brânză dulce sau cu zahăr.
Se prepară des în Moldova, iar rețeta este destul de simplă. Ea poate fi adaptată în funcție de ingredientele pe care le aveți.

Placinte rulate, cu branza sarata reteta
Aluatul de pildă se poate face cu ulei, unt sau untură, cu apă, lapte sau smântână, cu drojdie proaspătă sau uscată.
Iar umplutura poate conține orice tip de brânză – sărată sau iute – caș, telemea, brânză de burduf, de vacă, de capră sau de oaie.
Nu vă temeți să experimentați și să încercați diferite variante. Aceste plăcinte au fost făcute cu brânză mai iute, de aceea umplutura conține și smântână – ca să mai atenueze gustul iute.

Placinte cu branza sarata sau iute
Plăcinte cu brânză sărată – rețetă
Ingrediente pentru aluat
• 1 kg de făină
• 100 g de unt
• 2 ouă
• 30-50 g de drojdie proaspătă
• 450 ml de apă caldă sau lapte
• 1 linguriță de sare
Ingrediente pentru umplutură
• 500 g de brânză iute sau sărată
• 700 g de smântână
• 2 ouă
• semințe de mac sau susan pentru decor
Mod de preparare
Puneți drojdia într-un bol. Fărâmițați-o cu furculița și adugați peste ea puțină apă călduță și făină. Amestecați bine și lăsați la dospit 10 minute.
Cerneți restul de făină într-un bol mare. Adăugați sarea și amestecați. Faceți o adâncitură în centru și adăugați maiaua de drojdie umflată. Puneți ouăle, untul topit și amestecați bine.

Placinte cu branza sarata
Turnați restul de apă caldă și frământați aproximativ 10 minute. Trebuie să obțineți un aluat ferm și elastic, care nu se mai lipește de mâini.
Se pune în bol, se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut circa o oră. Trebuie să-și dubleze volumul.
Pregătiți umplutura. Amestecați brânza rasă sau fărâmițată cu smântâna și ouăle. Dacă este prea moale, se pot adăuga câteva linguri de făină.

Placinte cu branza sarata reteta
Aluatul dospit se pune pe masa de lucru presărată cu făină. Se împarte în 6 bucăți egale. Fiecare bucată se modelează în formă de bilă.
Se ia câte o bilă de aluat și se întinde cu sucitorul într-o foaie subțire. Se unge cu brânză de toată suprafața (mai puțin pe margini) și se rulează pe lungime cât mai strâns. Se așează în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei.

Placinte cu branza
Continuați cu restul aluatului, până se umple tava cu plăcinte. Ungeți-le cu ou bătut și presărați-le cu semințe de mac sau susan sau ambele.
Se dau în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se lasă circa 40 de minute, sau până se coc bine și devin aurii.

Placinte cu branza iute
Plăcintele cu brânză sărată se pot servi calde sau reci – sunt delicioase în ambele variante.
Sursă rețetă: Bucătăraș, Aluat pentru plăcintă: https://www.bucataras.ro/retete/aluat-pentru-placinta-reteta-rapida-si-usor-de-preparat-pentru-orice-tip-de-umplutura-79316.html?uord=mN0jRIP3iBUzIR5mzc13isVPHenr-rEdO52UnBfhQLLWhe2gH6Ctmc2Lns–LPT6TroSSgpoquGXUKAeh3J3MEatnH1avXpSTRXrOeLs-d2YmRe3O/H6iOMqH6aymXtnjshVIuT7