Sarmale fără carne – cea mai simplă rețetă!

Saramalele fără carne sunt o mâncare hrănitoare și sățioasă pentru cei care suferă de gută sau alte afecțiuni în care există o restricție la proteina animală.

Sunt de asemenea potrivite pentru zilele și perioadele de post din cursul anului sau pentru persoanele care urmează un regim vegetarian în general.

Sarmale fara carne - reteta

Sarmale fara carne – reteta

Vă prezint una din cele mai simple rețete de sarmale de post sau sarmale fără carne. În umplutura de orez se pot adăuga și alte ingrediente, precum ciuperci, bureți, miez de nucă sau granule de soia.

Sarmale fără carne – rețetă

Ingrediente

• 3 cepe
• 2 morcovi
• 1 cană de orez ecologic
• 2 linguri de bulion
• 4 linguri de ulei de măsline
• 1 cană de apă
• opțional: 1 ceșcuță de borș
• mirodenii: crenguțe de cimbru, busuioc, mărar
• sare și piper după gust
• frunze de varză murată și/sau de vie

Mod de preparare

Curățați ceapa de coajă și tăiați-o mărunt. Puneți uleiul într-o crăticioară sau într-un ceaunel. Adăugați ceapa și lăsați-o pe foc câteva minute.

Adăugați apoi orezul și o lingură de bulion. Căliți câteva minute, amestecând des. Adăugați și o ceșcuță de apă, ca să se umfle puțin orezul. Se pun condimente și se dă deoparte. Aceasta este compoziția pentru umputură.

  Cumpără cartea:  

100 de mancaruri de post fara ulei

100 de mancaruri de post fara ulei

Pregătiți frunzele în care veți împacheta sarmalele. Acestea se pot face doar din frunze de varză murate sau doar din frunze de vie puse la saramură sau păstrate în congelator, depinde ce aveți în casă. Sarmalele ies mai gustoase atunci când combinați frunzele și le fierbeți în aceeași oală.

Sarmale fara carne - reteta

Sarmale fara carne – reteta

Frunzele se storc bine de zeamă și se rup în două dacă sunt prea mari. De la cele de varză se înlătură porțiunile tari.

Când umputura de orez s-a răcorit, se încep a umple sarmalele. Se pune câte o lingură de umplutură pe frunză, se rulează și se împachetează bine.

  Cumpără cartea:  

Marea carte de bucate romanesti

Marea carte de bucate romanesti

Sarmalele umpute se așează în cerc într-o cratiță tapetată cu frunze de varză tari sau cotoare. Se pun și câteva crenguțe de cimbru, busuioc și mărar.

Dizolvați cealaltă lingură de bulion în apă și turnați-o în cratiță, până la nivelul ultimului rând de sarmalele. Se pune capacul și se fierbe la foc mic până când frunzele sunt bine fierte, iar orezul s-a înmuiat.

Sarmale de post

Sarmale de post

Spre final se adaugă ceșcuța de borș sau încă puțin bulion. Depinde de gust și cât de acre vă plac sarmalele în general.

Rețete similare

Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de sarmale pe care vă recomand să le încercați:

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.