Sarmale fără carne – cea mai simplă rețetă!
Saramalele fără carne sunt o mâncare hrănitoare și sățioasă pentru cei care suferă de gută sau alte afecțiuni în care există o restricție la proteina animală.
Sunt de asemenea potrivite pentru zilele și perioadele de post din cursul anului sau pentru persoanele care urmează un regim vegetarian în general.

Sarmale fara carne – reteta
Vă prezint una din cele mai simple rețete de sarmale de post sau sarmale fără carne. În umplutura de orez se pot adăuga și alte ingrediente, precum ciuperci, bureți, miez de nucă sau granule de soia.
Sarmale fără carne – rețetă
Ingrediente
• 3 cepe
• 2 morcovi
• 1 cană de orez ecologic
• 2 linguri de bulion
• 4 linguri de ulei de măsline
• 1 cană de apă
• opțional: 1 ceșcuță de borș
• mirodenii: crenguțe de cimbru, busuioc, mărar
• sare și piper după gust
• frunze de varză murată și/sau de vie
Mod de preparare
Curățați ceapa de coajă și tăiați-o mărunt. Puneți uleiul într-o crăticioară sau într-un ceaunel. Adăugați ceapa și lăsați-o pe foc câteva minute.
Adăugați apoi orezul și o lingură de bulion. Căliți câteva minute, amestecând des. Adăugați și o ceșcuță de apă, ca să se umfle puțin orezul. Se pun condimente și se dă deoparte. Aceasta este compoziția pentru umputură.
Pregătiți frunzele în care veți împacheta sarmalele. Acestea se pot face doar din frunze de varză murate sau doar din frunze de vie puse la saramură sau păstrate în congelator, depinde ce aveți în casă. Sarmalele ies mai gustoase atunci când combinați frunzele și le fierbeți în aceeași oală.

Sarmale fara carne – reteta
Frunzele se storc bine de zeamă și se rup în două dacă sunt prea mari. De la cele de varză se înlătură porțiunile tari.
Când umputura de orez s-a răcorit, se încep a umple sarmalele. Se pune câte o lingură de umplutură pe frunză, se rulează și se împachetează bine.
Sarmalele umpute se așează în cerc într-o cratiță tapetată cu frunze de varză tari sau cotoare. Se pun și câteva crenguțe de cimbru, busuioc și mărar.
Dizolvați cealaltă lingură de bulion în apă și turnați-o în cratiță, până la nivelul ultimului rând de sarmalele. Se pune capacul și se fierbe la foc mic până când frunzele sunt bine fierte, iar orezul s-a înmuiat.

Sarmale de post
Spre final se adaugă ceșcuța de borș sau încă puțin bulion. Depinde de gust și cât de acre vă plac sarmalele în general.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de sarmale pe care vă recomand să le încercați: