Pastă aperitiv din ardei, roșii și gogoșari – mai bună ca zacusca!
Dacă vă plac mâncărurile cu ardei, roșii și sau gogoșari, încercați această pastă tartinabilă delicioasă! Se poate prepara din legume crude sau coapte în cuptor.
A doua variantă iese mai gustoasă, dar necesită mai mult efort și migală. Orice metodă alegeți, rezultatul este satisfăcător.
Pastă de ardei poate fi considerată o alternativă mai concentrată la zacusca tradițională. Nu se folosește ceapă, morcov sau alte legume.
Cuprins
Pastă aperitiv din ardei – rețetă
Ingrediente
• 600 g de gogoșari
• 400 g de ardei gras
• 250 g de roșii (sau suc de roșii)
• 1 ardei iute
• 2 căței de usturoi
• 75 ml de ulei
• sare, piper după gust
• pătrunjel verde
Mod de preparare
Spălați bine ardeii, gogoșarii și roșiile. Lăsați-le la înmuiat într-un lighean cu apă și bicarbonat de sodiu (vi-l recomand pe acesta fără aluminiu). Acest lucru ajută la eliminarea pesticidelor din coajă.
După 5 minute, legumele se clătesc și se șterg ușor. Ardeii și gogoșarii pun la copt în cuptor, pe grill sau pe o plită.
După ce s-au copt se pun într-o cratiță mare și se presară sare. Se pune capacul și se lasă la înmuiat circa 30 de minute.
Se curăță apoi de coajă și se înlătură cotoarele cu semințe. Se dau apoi prin mașina de tocat pentru a obține o pastă fină. Sau puteți folosi un blender vertical (manual).
Puneți uleiul la încins într-o cratiță. Adăugați ardeiul iute tocat mărunt (fără semințe) și pasta de gogoșari și ardei. Puneți sare și amestecați bine.
Lăsați pasta să fiarbă câteva minute, apoi se pun roșiile tocate mărunt sau sucul de roșii. Se amestecă bine și se lasă la fiert circa 20-30 de minute, sau până scade zeama. Pasta trebuie să fie grosuță.
La final se adaugă usturoiul și pătrunjelul tocate mărunt. Se gustă dacă mai trebuie sare sau alte condimente.
Cumpără pastă de ardei și nuci
Note și sugestii
Dacă nu aveți timpul sau disponibilitatea pentru a coace ardeii și gogoșarii, puteți face această pastă din legumele crude. După ce le spălați, se dau prin mașina de tocat și apoi se fierb până se înmoaie și rezultă o pastă groasă.
Pasta de ardei se servește pe pâine, cu lipie sau în diferite combinații de aperitive. O puteți utiliza și ca sos pentru paste sau alte mâncăruri.
Excludeți ardeiul iute dacă nu aveți voie să mâncați alimente picante.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Pastă de ardei capia pentru iarnă, cu nuci și usturoi – rețetă libaneză, obligatoriu de încercat!
Pastă de ardei dulci cu roșii și nucă (Muhammara) – rețetă turcească
Pastă de ardei kapia la borcan, pentru gătit – rețetă turcească
Pastă de ardei și gogoșari pentru iarnă, fără fierbere – rețetă
Sursă rețetă: Elena Popescu, Pastă de ardei, Mâncăruri de Post, Editura Booklet, București, 2011, p. 6