Fursecuri poloneze cu gem (Kolaczki) – varianta fără zahăr
Aceste fursecuri poleneze cu gem se numesc Kolaczki și se prepară de obicei cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Rețeta este atât de simplă, încât o putem realiza pe tot parcursul anului și nu neapărat cu ocazia unui eveniment special. Vă prezint mai jos o variantă fără zahăr.

Fursecuri poloneze cu gem (Kolaczki) fara zahar
Fursecurile poloneze cu gem au o textură crocantăși sunt companionul perfect pentru o ceașcă de ceai, cafea sau lapte servite la micu-ul dejun. Pot fi consumate și ca desert sau gustare între mese.
Pe lângă faptul că sunt gustoase și aromate, aceste fursecuri au și un aspect foarte plăcut și elegant. Vă recomand să le încercați cu proxima ocazie.
Cumpără cartea Dulciuri fără zahăr:
Fursecuri poloneze cu gem – rețetă
Ingrediente
• 230 g de unt moale
• 230 g de cremă de brânză
• 120 g de făină
• ½ linguriță de extract de migdale
• ½ linguriță de sare
• 3 linguri de gem (vă recomand aceste sortimente de dulceață fără zahăr)
• pentru decor: eritritol măcinat (vi-l recomand pe acesta la ofertă) sau green sugar pudră
Mod de preparare
Amestecați untul și crema de brânză într-un mixer cu bol. Mixați cele două ingrediente până se transformă într-o cremă fină. Incorporați apoi extractul de migdale.
Adăugați sarea și făina treptat, în 3 tranșe. Mixați la robot doar cât să se omogenizeze ingredientele, nu exagerați.
Cumpără Mixer cu bol Electrolux:
Aluatul rezultat se modelează într-o bilă, se înfășoară în folie de plastic, se aplatizează și se dă la frigider. Trebuie lăsat la rece circa o oră, ca să devină mai ferm și ușor de lucrat. Poate fi ținut și peste noapte la frigider, fără probleme.
Așterneți tava cuptorulului cu hârtie de copt. Veți avea nevoie de două tăvi. Presărați masa de lucru cu făină. Aluatul rece se împarte în două bucăți egale. O bucată se lucrează și una se ține în frigider până este gata prima.
Întindeți prima bucată de aluat cu sucitorul într-o foaie pătrată mare de circa 0,5 cm. Decupați marginile cu cuțitul ca să obțineți o foaie dreaptă. Tăiați foaia cu un cuțit ascuțit sau cu un tăietor de pizza în pătrate de circa 5 ½ cm. grosime.
Preîncălziți cuptorul la 180 de grade Celsius. Transferați pătrățelele de aluat în tavă, pe hârtie de copt. Puneți câte ½ linguriță de gem în mijlocul pătrățelelor de aluat.
Trageți de două colțuri opuse și lipiți-le la mijloc, presând ușor cu degetul mare. Veți obține niște pliculețe. Pentru a se lipi mai bine, ungeți colțurile cu o pensulă înmuiată în apă.
Dați tava în cuptorul preîncălzit. Coaceți fursecurile timp de 10-12 minute. Fiți cu ochii pe ele, deoarece se rumenesc repede și riscați să se ardă dacă le lăsați prea mult.
Se scot când au devenit aurii deasupra. După câteva minute, luați-le din tavă și lăsați-le la răcit pe un grătar sau un tocător de lemn.
Ca să arate mai frumos, le puteți da prin pudră de eritritol măcinat prin râșnița de cafea sau green sugar pudră.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete similare de fursecuri pe care vă recomand să le încercați:
Fursecuri italiene cu migdale – fără zahăr și făină de grâu
Fursecuri cu gem fără zahăr – doar 2 ingrediente, fără făină, ulei, ouă, lactate
Fursecuri de post din 2 ingrediente – fără zahăr, gluten, ulei
Fursecuri vegane din nuci și banane – nu zahăr, nu făină, nu ulei
Sursă rețetă: Mom Time Out, Kolaczki (Polish cookies): https://www.momontimeout.com/kolaczki-polish-cookies/?fbclid=IwY2xjawFzTXNleHRuA2FlbQIxMAABHdnbR2zv1U2FTFtrznk2ozg7OBdvJaQJ2CGGqLmmuG4ZyZwPGyRO6IM6wQ_aem_ZRUxzZ9rUZGfqGWY4MlAvA