Tartă cu aluat răzuit și fructe de pădure – fără zahăr, gluten, ulei
Acest minunat desert este ideal pentru adulți și copii deopotrivă. Tarta include diverse fructe și este îndulcit în mod natural.
Nu conține ouă, unt sau lactate. Nu are zahăr, făină de grâu, nici ulei.
Este o prăjitură cât se poate de sănătoasă și potrivită pentru dieta celor care suferă de diferite alergii alimentare.
O pot servi cei care au intoleranță la gluten sau intoleranță la lactoză, precum și persoanele vegane sau care țin post.
Am găsit această tartă pe site-ul „Ela Vegan” și am făcut câteva modificări la rețeta propusă de autoare. Vă prezint varianta mea și vă recomand să o încercați.
Cuprins
Tartă cu aluat răzuit și fructe de pădure – rețetă
Ingrediente pentru blat
• 200 g de fulgi de ovăz fini (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 150-200 g de făină de ovăz (v-o recomand pe aceasta fără gluten)
• 100 g de făină de migdale (v-o recomand pe aceasta la ofertă)
• 300 g de banane
• 60 g de lapte de cocos
• îndulcitor după gust
Ingrediente pentru umplutură
• 200 g de fructe de pădure
• 200 g de prune
• 4 linguri de semințe de chia
• 3 linguri de praf de budincă sau amidon
• îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
• esență de rom
Mod de preparare
Pregătiți mai întâi umplutura. Puneți fructele de pădure și prunele (tocate) într-o crăticioară. Adăugați praful de budincă sau amidonul, îndulcitorul, esența de rom și semințele de chia.
Amestecați bine și puneți vasul pe foc. Fierbeți amestecul 3-5 minute, cât să se îngroașe. Gustați dacă este suficient de dulce.
În loc de această budincă puteți folosi un gem de fructe de pădure. Vi-l recomand pe acesta fără zahăr.
Între timp, pregătiți aluatul. Puneți bananele și laptele de cocos într-un bol. Pasați cu benderul vertical până se fac piure.
Adăugați îndulcitorul și omogenizați. Incorporați apoi fulgii de ovăz, făina de ovăz și făina de migdale. Trebuie să obțineți un aluat mai tare.
Dacă este prea moale, mai adăugați făină, din care vreți. Rezervați un sfert de aluat și puneți-l în congelator să se întărească puțin.
Eu am copt prăjitura în friteuza cu aer cald, direct în coș (am un coș din sticlă), pe hârtie de copt. Voi puteți folosi o tavă și puteți coace tarta în cuptor.
Puneți aluatul în formă și presați-l bine cu degetele într-un strat compact și uniform. Adăugați umplutura de fructe și distribuiți-o uniform.
Scoateți bucata de aluat din congelator și dați-o prin răzătoarea cu găuri mari. Presărați aluatul ras deasupra tartei, pe toată suprafața. Apăsați-o ușor cu degetele, ca să intre puțin în umplutură.
Dacă folosiți friteuza, coaceți tarta la 160 de grade Celsius câte 20 de minute pe fiecare parte. După 20 de minute se răstoarnă cu grijă pe o farfurie și se pune din nou în friteuză cu partea de jos în sus, încă 20 de minute.
Dacă o coaceți în cuptor, dați-o la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute, sau până când se rumenește ușor.
Tarta se taie pătrate după ce s-a răcit complet. Se păstrează în frigider.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de desert cu prune, pe care vă recomand să le încercați:
Prăjitură cu prune, nuci și ciocolată – vegană, fără zahăr și gluten
Prăjitură cu prune fără zahăr și gluten – desert de post, fără ulei, fără cuptor
Prăjitură de post cu prune și blat din biscuiți – fără zahăr adăugat
Prăjitură pufoasă cu prune și apă minerală
Sursă rețetă: Ela Vegan, Strawberry oatmeal bars (vegan crumble cake): https://elavegan.com/strawberry-crumb-bars-vegan-gluten-free/#recipe