Ovăz copt cu mere și scorțișoară la cuptor, fără zahăr, făină, ulei – mai bun și mai rapid decât plăcinta clasică
Combinația dintre fulgi de ovăz, mere coapte și scorțișoară este de nerefuzat, chiar și pentru cei mai mofturoși. Cu toții vor îndrăgi acest desert, de la mic la mare.
Se prepară foarte ușor, direct în tavă. Nu veți murdări alte vase în plus.
Aveți nevoie de fulgi de ovăz, curmale, mere și semințe de in. Prăjitura rezultată este deosebit de aromată și gustoasă, deși nu conține zahăr, făină, ouă sau lactate.
Nu are nici măcar ulei în compoziție. Asta o face un desert potrivit pentru multe tipuri de diete, inclusiv pentru cei care vor să slăbească.
Vă recomand să o încercați, mai ales acum, în sezonul rece, când simțim nevoia de deserturi reconfortante.
Cuprins
Ovăz cu mere la cuptor – rețetă
Ingrediente pentru bază
• 200 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 360 ml de lapte vegetal
• 65 g de unt de arahide (vi-l recomand pe acesta fără zahăr)
• 80 g de pastă de curmale
• 80 g de sos / piure de mere
• 1 lingură de semințe de in (vi le recomand pe acestea, aurii)
• 1 linguriță de esență de vanilie
• ½ linguriță de scorțișoară
Ingrediente pentru topping
• 2 mere
• 80 g de pastă de curmale
• 1 linguriță de scorțișoară
Mod de preparare
Mai întâi pregătiți baza pentru acest desert. Ingredientele se pot amesteca direct în vasul în care veți coace plăcinta. Autorul rețetei a folosit o tavă din sticlă de 22 x 22 cm.
Turnați mai întâi laptele. Adăugați untul de arahide, pasta de curmale și esența de vanilie. Amestecați bine cu un tel, până rezultă o compoziție omogenă.
Incorporați apoi ingredientele uscate: fulgii de ovăz, semințele de in măcinate fin (prin râșnița electrică de cafea) și scorțișoara.
Amestecați bine și dați tava deoparte. Pregătiți acum topping-ul. Curățați și tăiați merele cubulețe. Adăugați pasta de curmale și scorțișoara și amestecați ușor.
Puneți-le deasupra bazei și distribuiți-le uniform, pe toată suprafața, fără să le amestecați în compoziție.
Dați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru 40-45 de minute. Merele trebuie să devină ușor rumene, iar ovăzul să se închege.
Note și sugestii
Pasta de curmale din bază se poate face în casă din curmale înmuiate și măcinate în blender cu puțină apă. Sau o puteți înlocui cu dulceață fără zahăr.
Untul de arahide poate fi înlocuit cu alt unt din oleaginoase, precum tahini, unt de migdale sau unt de caju fără zahăr.
Ovăzul copt cu mere poate fi servit ca desert sau gustare, sau la micul-dejun, alături de o ceașcă de ceai, cafea sau lapte.
După ce stă la rece, se face ca o budincă, mai fermă, astfel încât poate fi luat la pachet, într-o caserolă cu capac.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Sursă rețetă: The Healthy Vegan Eating, Vegan apple pie baked oats: https://www.youtube.com/shorts/DnCPzuQSxmo