Batoane cu ciocolată – fără zahăr, gluten sau alți alergeni
Vă prezint o rețetă foarte simplă de batoane cu ciocolată care se face într-o oră, cu tot cu răcire.
Nu conțin zahăr, gluten, nuci sau alte ingrediente cu potențial alergen. Sunt potrivite ca desert, gustare sau mic-dejun.
Cuprins
Batoane cu ciocolată fără zahăr – rețetă
Ingrediente (pentru 16 bucăți)
• 200 g de curmale fără sâmburi (vi le recomand pe acestea la preț bun)
• 260-275 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia fără gluten)
• 180 g de ciocolată fără zahăr
• 56 g de tahini, unt de migdale sau unt de caju fără zahăr
• 4 ½ linguri de sirop de arțar sau agave
• 1 lingură de extract de vanilie
• ½ linguriță de sare
• opțional: 2 linguri de ulei de cocos topit
Mod de preparare
Puneți fulgii de ovăz în vasului unui robot cu lama S și mixați până se transformă într-o pulbere fină. Sau puteți folosi făină de ovăz cumpărată.
Adăugați curmalele, tahini, siropul, vanilia și sarea. În cazul în care curmalele pe care le aveți nu sunt suficient de moi, va trebui să le lăsați la înmuiat în apă fierbinte pentru circa 5 minute. Tamponați-le cu șervețele pentru a le usca, apoi puneți-le în robot împreună cu celelalte ingrediente.
Mixați până când curmalele se mărunțesc și rezultă un aluat lipicios. De obicei, acesta se strânge într-o bilă în jurul lamei robotului.
Dacă aluatul este prea uscat și se ține când îl strângeți între degete, puneți 1-2 linguri de lapte sau apă în timp ce procesați.
Mutați aluatul într-un bol încăpător. Adăugați în el jumătate din ciocolată, pe care ați tocat-o mărunt. Sau puteți folosi chipsuri sau picături de ciocolată, pe care nu trebuie să le mai tăiați. Amestecați bine, cu o spatulă.
Transferați aluatul într-o tavă sau formă de 20 x 10 cm. sau 23 x 13 cm, pe care ați tapetat-o cu hârtie de copt. Hârtia trebuie să se răsfrângă peste marginile tăvii, pentru a putea scoate afară mai ușor aluatul.
Distribuiți-l și presați-l în tavă într-un strat uniform și compact. Introduceți tava în congelator pentru 30 de minute, sau până când s-a întărit suficient încât să îl puteți tăia.
Topiți restul de ciocolată cu uleiul de cocos la bain-marie sau la microunde (pentru intervale scurte de 20-30 de secunde).
Turnați ciocolata topită peste tot aluatul răcit din tavă, sau picurați-o în linii fine. Dacă glazura nu se întărește repede, dați tava din nou în congelator pentru 5-10 minute.
Când s-a întărit, trageți de marginile hârtiei și scoateți aluatul pe un tocător de lemn.
Tăiați-l sub formă de batoane (8 batoane groase) sau în pătrate mai mici. Batoanele se păstrează în congelator, într-o caserolă. Rezistă câteva săptămâni sau chiar luni!
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Batoane de înghețată din ciocolată fără zahăr
Ciocolată de casă care nu crește glicemia, din 3 ingrediente – fără zahăr, conținut redus de carbohidrați
Batoane de ciocolată cu quinoa expandată – când vrei un desert rapid și sănătos!
Pătrățele de ciocolată pentru diabetici
Sursă rețetă: Nisha, No-bake cookie dough bars (vegan & gluten-free), Rainbow Plant Life: https://www.youtube.com/watch?v=ZTXpRAvV1bU&ab_channel=RainbowPlantLife