Tort cremșnit fără zahăr, cu fructe de pădure – desert de vis!
Prăjitura Cremșnit este unul din cele mai îndrăgite deserturi din lume. Combinația dintre foietajul crocant și crema fină de vanilie este absolut cuceritoare.
Există o versiune mai simplă a prăjiturii Cremșnit, pe care am încercat-o și am fost mulțumită de rezultat. Eu am ales să fac un tort Cremșnit cu fructe de pădure.
Nu am adăugat deloc zahăr, ci am folosit îndulcitori noncalorici, precum stevia și eritritol. Am inserat și un strat de budincă de fructe de pădure și a ieșit ceva deosebit!
Cuprins
Tort cremșnit fără zahăr – rețetă
Ingrediente
• 2 pachete de aluat de foietaj (800 g fiecare)
• 1,5 litri de lapte
• 5 gălbenușuri
• 100 g de amidon sau 3 plicuri de praf de budincă fără zahăr și gluten
• 200 g de unt
• 200 g de fructe de pădure + 2 linguri de amidon (sau dulceață de fructe de pădure fără zahăr)
• îndulcitor după gust: stevia, green sugar sau eritritol
• esență de vanilie
Ingrediente pentru decor
• 300 g de smântână grasă pentru frișcă
• 100 g de eritritol
• afine sau bobițe de struguri fără sâmburi
• fulgi de migdale
Mod de preparare
Începeți cu aluatul de foietaj. După ce s-a dezghețat, întindeți-l pe masă și tăiați-l fâșii, apoi pătrățele mici, ca niște cuburi.
Așezați-le în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt. Dați tava în cuptor pentru circa 20 de minute, sau până când devin aurii. Nu le lăsați să se facă maronii!
Coaceți cuburile de foietaj pe rând, până le terminați pe toate, apoi lăsați-le la răcit.
Între timp, pregătiți crema. Turnați laptele într-o crăticioară. Adăugați gălbenușurile, amidonul, îndulcitorul și extractul de vanilie. Amestecați bine cu un tel, până se desfac complet ouăle și rezultă o compoziție omogenă.
Puneți vasul pe aragaz la foc potrivit. Amestecați continuu, până când crema se îngroașă. Adăugați untul tăiat cuburi și amestecați bine cu telul, până se dizolvă. Gustați dacă este suficient de dulce.
Transferați crema într-un bol mare și acoperiți-o cu folie, ca să nu prindă pojghiță.
Pregătiți și budinca de fructe de pădure. Puneți fructele într-un ibric, pe foc. Când încep să clocotească, adăugați amidonul dizolvat în puțină apă. Amestecați repede, până se îngroașă. Adăugați îndulcitor după gust și omogenizați. Lăsați la răcorit. În locul acestei budinci se poate folosi dulceață de fructe de pădure fără zahăr. V-o recomand pe aceasta.
Când crema nu mai este fierbinte, ci caldă, se amestecă bine și se adaugă trei sferturi din cuburile de foietaj. Se amestecă bine.
Urmează să asamblați tortul. Eu am folosit un inel culinar de 26 cm., dar merge și unul de 28 cm. Puteți de asemenea să montați tortul într-o tavă înaltă de chec sau într-o tavă pătrată, dacă vreți să o tăiați felii, respectiv pătrate.
Ungeți forma pe fund și pe pereți cu puțin unt. Puneți jumătate din compoziție în tavă și nivelați. Adăugați budinca de fructe de pădure și nivelați.
Puneți restul de compoziție și nivelați deasupra. Dați tava în frigider, cât timp pregătiți frișca.
Puneți smântâna rece într-un bol. Mixați până se transformă într-o frișcă solidă. Spre final se adaugă eritritolul măcinat prin râșnița electrică de cafea. Eu am pus și puțin extract de vanilie.
Scoateți tortul din frigider și adăugați frișca deasupra, într-un strat subțire. Păstrați puțină frișcă și pentru a face ornamente, dacă vreți.
Nivelați și dați din nou la frigider. După câteva ore se scoate, se fac ultimele decoruri cu frișcă și se adaugă fulgii de migdale pe contur și bobițele de struguri sau afine.
Dați tortul în frigider până în momentul servirii. Unii decorează acest tort cu restul de cuburi de foietaj măcinate prin robot.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte prăjituri celebre, în varianta fără zahăr, pe care vă recomand să le încercați:
Cum să faci savarine gustoase fără zahăr, făină (keto, diabet, cură de slăbire)
Eclere cu ciocolată – fără zahăr și făină (keto, diabet)
Galaktoboureko – plăcintă grecească însiropată, cu cremă de griș (fără zahăr)
Eclere dietetice care se topesc în gură, fără zahăr și făină – calorii mai puține!
Sursă rețetă: Nicholas Aestethics, Tort cremșnit: https://www.instagram.com/nicolas_aesthetics/reel/C5ni8MiIP3S/