Cârnăciori vegani sănătoși, bogați în proteină vegetală – fără gluten sau seitan
Acești cârnăciori vegani sunt făcuți din ingrediente sănătoase și nutritive. Nu conțin gluten, făină sau seitan.
Se prepară din ciuperci, fasole și tofu – 3 surse de proteină de înaltă calitate.
Sunt aromați și au o textură reușită. Îi puteți servi la orice masă a zilei, cu garnitura voastră preferată.
Cârnăciori vegani – rețetă
Ingrediente (pentru 10 cârnăciori)
• 300 g de ciuperci
• 100 g de fasole fiartă cannellini (v-o recomand pe aceasta în doză fără BPA)
• 280 g de tofu
• 3 cepe
• 50 g de nuci și/sau migdale
• 80 g de fulgi de ovăz (vi-i recomand pe aceștia, fără gluten)
• 1 măr mic sau 1 pară
• 1 lingură de pastă de tomate
• 10 foi de orez mari sau 5 mari
Condimente și mirodenii:
• 2 linguri de mirodenii proaspete: rozmarin, cimbru, pătrunjel sau 3 linguri de condimente uscate
• 1 praf de nucșoară măcinată
• 1 lingură de oregano uscat
• 1 linguriță de muștar
• 1 lingură de sos de soia sau sos tamari
• 1 lingură de miere sau sirop de arțar/agave
Ingrediente pentru glazură
• 1 linguriță de sos tamari
• 2 lingurițe de miere sau sirop de arțar/agave
• 1 lingură de ulei de măsline
• 30 ml de apă fierbinte
Mod de preparare
Curățați ciupercile de pieliță și tăiați-le bucăți. Procesați-le în robotul cu lama S până se mărunțesc bine.
Puneți o tigaie pe foc cu 1 lingură de ulei. Căliți ciupercile până când apa pe care acestea o lasă se evaporă complet. Transferați-le într-un bol încăpător.
Căliți apoi ceapa tocată mărunt. După 1-2 minute, adăugați mierea sau siropul de arțar pentru a carameliza ceapa. După 1-2 minute, luați ceapa de pe foc și puneți-o în bolul cu ciuperci.
Puneți fulgii de ovăz, nucile și migdalele în robot și procesați-le până se mărunțesc. bine Adăugați fasolea clătită și scursă de apă, pasta de tomate, sosul de soia, mirodeniile, muștarul și nucșoara.
Mixați până rezultă o pastă omogenă. Transferați-o în bolul cu ciuperci și ceapă călite. Adăugați tofu fărâmițat bine cu o furculiță sau cu mâinile.
Amestecați totul foarte bine, cu mâna. Asezonați cu sare și alte condimente, după gust. Dați compoziția pentru cârnăciori în frigider pentru circa jumătate de oră.
Între timp puteți pregăti glazura. Amestecați toate ingredientele într-un bol.
Scoateți compoziția din frigider și împărțiți-o în 10 bucăți egale. Modelați fiecare bucată într-o bilă, apoi într-un sul, ca să arate ca un cârnăcior.
Așezați cârnăciorii formați în tava cuptorului, pe hârtie de copt. Ungeți-i cu glazura pregătită, folosind o pensulă.
Înmuiați foile de orez într-un bol cu apă caldă, pentru 3-4 secunde fiecare. Scuturați excesul de apă și puneți-le pe un tocător. Dacă foile sunt mari, va trebui să le tăiați în două pentru a obține 10 foi.
Așezați fiecare cârnăcior pe câte o foaie de orez și rulați-i cât mai strâns. Strângeți capetele. Procedați ca la sarmale.
Așezați cârnăciorii împachetați în foi de orez din nou în tava tapetată cu hârtie de copt. Așezați-i la distanță unii de alții, pentru a nu se lipi.
Puneți o tigaie pe foc cu 1 lingură de ulei. Frigeți cârnăciori pentru 2-3 minute pe fiecare parte.
Ați putea să îi coaceți și în cuptor la 200 de grade Celsius pentru 15 minute sau în friteuza cu aer cald, la 180 de grade Celsius pentru 10 minute.
Citește și „Cârnați” vegani din semințe și legume – rețetă de post
Sursă rețetă: Earthy Goodness Kitchen, Best vegan sausage recipe, no gluten, no seitan, no soya mince: https://www.youtube.com/watch?v=4dilzVZjWTA