Cremă de afine fără zahăr, lapte, făină, ulei – un desert „pe sufletul” diabeticilor
Crema de afine poate fi un desert sau o gustare rapidă pentru adulți și copii. Rețeta prezentată mai jos aparține doctorului Doru Laza și se găsește în cartea „Rețete din Bucătăria Edenică”.
Dacă achiziționați un produs prin intemediul site-ului nostru, primim un mic comision (fără cheltuieli suplimentare din partea voastră).

Imagine cu titlu sugestiv: Crema de afine fara zahar
Este un preparat natural, făcut doar din ingrediente sănătoase, integrale. Nu conține zahăr, făină, ulei sau alte grăsimi ori ingrediente rafinate.
Poate fi servit și de diabetici. Non-diabeticii pot îndulci crema de afine cu 3 linguri de miere.
Cremă de afine – rețetă
Ingrediente
• 1 cană de afine
• 1 cană de lapte de soia (vi-l recomand pe acesta ecologic)
• ½ cană de mei fiert (vi-l recomand pe acesta)
• ½ cană de nucă măcinată
• îndulcitor după gust
Mod de preparare
Fierbeți meiul conform instrucțiunilor de pe pachet. De regulă se folosesc 2 părți de apă la 1 parte de mei. Se fierbe în jur de 25 de minute, sau până când semințele s-au înmuiat complet.
Cumpără semințe de mei fără gluten
După ce s-a răcit, meiul fiert se pune în vasul robotului cu lama S. Se adaugă laptele de soia, afinele, nucile și îndulcitorul. Mixați 1-2 minute, sau până când ingredientele se transformă într-o cremă fină.
Transferați crema de afine în boluri și serviți-o imediat. Puteți să o decorați cu ciocolată rasă. Dacă o puneți în frigider, va deveni mai fermă. Meiul se întărește după ce stă la rece.
Note și sugestii
La această rețetă puteți folos afinele proaspete sau congelate. Sau puteți utiliza o dulceață de afine fără zahăr.
Rețetă lapte de soia concentrat
Laptele de soia pe care îl recomandă dr. Laza în cartea sa de rețete este un lapte concentrat, obținut din boabe de soia.
Se pun 250 g de boabe de soia la înmuiat în apă peste noapte sau 8-12 ore. Se scurge apa, se clătesc boabele și se fierb 2 minute în clocot cu apă curată. Se înlătură spuma de deasupra.
Se scurge apa, iar boabele se procesează în blender 1-2 minute cu apă. Se folosesc 5 căni de apă la 3 căni de soia.
Următorul pas este strecurarea lichidului obținut după mixare. Se trece prin tifon și se stoarce bine. Laptele rezultat se pune într-o cratiță, pe foc.
Când începe să clocotească, se dă focul la mic și se fierbe 20 de minute, amestecând des, să nu se prindă sau să se afume. În timpul fierberii se pot adăuga diferite arome, precum vanilie, scorțișoară, lămâie.
Pulpa rămasă după strecurarea laptelui de soia nu se aruncă. Se poate refolosi la drob, chiftele etc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Nu arunca resturile de orez de prin frigider! Transformă-le într-o cremă de ciocolată delicioasă!
Cremă de banane – desert fin fără zahăr, bun pentru slăbit
Cremă mousse de ciocolată fără zahăr, fără ouă, lapte, ulei
Cremă de portocale fără făină, amidon sau ouă – 2 rețete uimitoare!
Sursă rețetă: Dr. Doru Laza, Cremă de afine, Rețete din Bucătăria Edenică, p. 217