Chiftele de post din bulgur fără prăjite, coapte în friteuza cu aer cald
Dacă aveți o pungă de bulgur în casă, încercați aceste chiftele de post. Sunt gustoase, sățioase și ușor de preparat.
Eu nu am vrut să le prăjesc în ulei. Am ales în schimb să le gătesc în fiteuza cu aer cald.
Cuprins
Ce este bulgurul?
Bulgurul este obținut din grâu (dur) uscat și spart, gătit parțial. Datorită faptului că este prefiert, acesta se prepară foarte ușor, mai repede decât alte cereale integrale.
Îl puteți fierbe sau doar rehidrata în apă fierbinte. Are o aromă inedită de nucă. Poate fi adăugat în salate de legume sau fructe, în ciorbe, la pilafuri.
Vezi sortimente de bulgur aici
Bulgurul este considerat o cereală integrală, bogat în nutrienți. Furnizează fibre, proteine, vitamine și minerale. 90 de grame de bulgur acoperă 30% din doza zilnică recomandată de fibre.
Este o sursă bună de vitamine din complexul B, acid folic, cupru, zinc, managn, magneziu și fier. Avantajul este că are mai puține calorii decât orezul brun sau quinoa.
Chiftele de post din bulgur – rețetă
Ingrediente
• 200 g de bulgur fin (vi-l recomand pe acesta ecologic, la preț bun)
• 250 g de pastă de roșii și/sau ardei
• 1 ½ cepe tocate fin
• 1-2 linguri de ulei
• sare și condimente după gust
Mod de preparare
Puneți bulgurul într-un bol și turnați peste el apă fierbinte. De regulă se folosesc 2 părți de apă la 1 parte de bulgur. Se lasă la înmuiat circa jumătate de oră. Trebuie să se umfle și să își dubleze volumul.
Cât timp se hidratează bulgurul, căliți ceapa în puțin ulei și apă. presărați și puțină sare. Când ceapa a devenit translucidă, adăugați pasta de roșii și fierbeți 2-3 minute.
Stingeți focul și adăugați bulgurul umflat, sarea și condimentele. Amestecați bine și apoi introduceți blenderul vertical.
Pasați puțin bulgurul pentru a obține o pastă. Gustați dacă mai este nevoie de sare. După ce pasta s-a răcorit, o puteți modela.
Ungeți palmele cu puțină apă sau ulei și formați chiftele rotunde. Aplatizați-le puțin și puneți-le în coșul de la friteuza cu aer cald, pe hârtie de copt.
Vezi aici modele de friteuză cu aer cald fără ulei
Dacă vreți să formeze o crustă mai crocantă, ungeți-le sau pulverizați-le cu puțin ulei. Se coc la 200 de grade Celsius pentru 5-10 minute pe fiecare parte, sau până se rumenesc.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete de chiftele făcute la friteuza cu aer cald, pe care vă recomand să le încercați:
Chiftele din linte crudă – fără prăjire, coapte în airfryer
Chiftele pufoase de post fără ulei – din fasole și ceapă verde
Chiftele de post din boabe de porumb – fără făină, fără ulei
Chiftele de post din soia boabe și sfeclă roșie
Sursă articol: Kim Chin, Cecilia Snyder, What is bulgur wheat? Everything you need to know, Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/bulgur-wheat#how-to-cook