Pachețele cu zacuscă – rețetă de post, fără ulei
Dacă și voi aveți în cămară borcane de zacuscă de anii trecuți, vă recomand să încercați această rețetă de pachețele cu zacuscă.
Puteți folosi orice fel de zacuscă aveți prin casă – cu ardei, vinete, roșii, ghebe, gălbiori orez etc.
Cuprins
Pachețele cu zacuscă – rețetă
Ingrediente
– 330 g de făină integrală (v-o recomand pe aceasta, din grâu ecologic)
– 200 ml de apă
– 100 g de maia
– 1 linguriță de sare
– 1 borcănel de zacuscă
Mod de preparare
Puneți 100 ml de apă într-un ibric la fiert. Când clocotește, adăugați 100 g de făină și amestecați bine. Fierbeți pasta 1-2 minute, apoi lăsați-o la răcit.
Acest aluat opărit va ajuta la obținerea unui aluat mai fraged. Nu este însă obligatoriu să procedați așa.
Puneți maiaua într-un bol. Adăugați restul de apă și de făină. Puneți apoi aluatul opărit și răcit. Amestecați cu mâna, pentru a desface bine maiaua și aluatul opărit.
Când ați obținut un aluat omogen, puneți-l în bol și acoperiți-l cu un prosop. Lăsați-l la crescut 4-6 ore, sau până când își dublează sau triplează volumul. Maiaua naturală are nevoie de mai mult timp pentru a crește, spre deosebire de drojdia comercială.
Tăiați aluatul în bucăți egale și modelați-le sub forma unor bile. Întindeți fiecare bilă de aluat într-o foaie subțire. Tăiați foaia în pătrate și așezați în centru câte 1 lingură de zacuscă.
Împăturiți pătratele, presând bine marginea cu degetele, apoi cu o furculiță. Veți obține niște plăcinte ca niște pachețele.
Eu am copt pachețelele cu zacuscă în tigaie, fără ulei, cu capacul pus. Se lasă focul la mic, ca să crească. Când s-au rumenit pe fund, se întorc. Dacă vreți, puteți unge tigaia cu puțin ulei.
Vă recomand să le serviți calde. După răcire devin mai ferme.
Note și sugestii
Dacă nu aveți maia naturală, folosiți drojdie proaspătă (15-20 g) sau uscată (½ pliculeț). În loc de zacuscă puteți folosi varză călită, gem sau alte umpluturi care vă plac.
Rețete similare
Pe site-ul nostru puteți găsi și alte rețete asemănătoare, pe care vă recomand să le încercați:
Plăcinte cu maia – umplute cu brânză și mărar
Plăcinte integrale de post, cu spanac – făcute cu borș și apă minerală
Plăcințele cu semințe de mac – rețetă veche de post, fără zahăr
Plăcințele cu mere la tigaie, fără ulei